1. Kommiasendaja
Lõika 1-2 cm ribad ja kuivatage naturaalsena või maitsesta. Talvel on eriti hea järgmine segu:

1,6 dl tuhksuhkrut
1 sl ingveripulbrit
Võite segu ka oma maitse järgi kokku segada, näiteks ingverimesi: suhkur, kaneel, ingver vm.

Lõigatud kõrvitsa tükikeste üks külg kastke maitsesegusse ja paigutage teise küljega kuivati kuivatusrestile tihedalt üksteise kõrvale. Arvestage, et kuivades tõmbuvad nad tugevalt kokku. Umbes 4 tunni möödudes maitsestage teine külg.

Kuivatage 6-8 tundi 45-kraadises soojuses, siis võib tõsta kuni 60-65 kraadini. Ärge kuivatage liiga krõbedaks! Maitske ja leidke endale sobiv kuivusaste.

Kui te ei pelga resti pesemist pärast kuivatamist, ribastage kõrvits kartulikoorijaga, segage peotäite viisi need ribad maitsesegus ja paigutage n-ö kuhilad restile kuivama. Liigutage neid ka kuivamise ajal!

Saate põnevad “pesad” heamaitselist maiustust mitmeks puhuks. Mõlemil puhul soovitan väga kergelt restid pühkida üle õlise majapidamispaberiga. NB! Samuti on võimalik melonit kuivatada.

2. Jõulukõrvits
Keetke tugevamaitseline marinaad, lisage veele kaneelipulki, nelki, suhkrut (mett või siirupit). Valage tuline marinaad lõigatud kõrvitsatükkidele, sulgege anum kaanega ja hoidke paar tundi. Nõrutage seejärel ning paigutage kuivatisse ja kuivatage samadel tingimustel.

3. Kõrvitsalaast
Püreestage kõrvits, paigutage restile ca 8 cm läbimõõduga küpsetuspaberikettad (ruumi paremaks kasutamiseks mahub restile veel 7-8 poole väiksemat ketast) ja valage igale suuremale kettale 1 sl püreed.

Need on väga hästi kasutatavad püreesuppides, müslides ja mujal. Säilib täielik värske kõrvitsa maitse ning on hea säilitada. Kõrvitsalaastud sulavad mõne minut jooksul vedelikus.

Kõrvitsalaastud kuivavad väga kiiresti, piisab ainult 45-kraadisest temperatuurist.

Allikas: sojaliit.ee
Autor: Merike Tärk, toidutehnoloog