Juhul, kui on plaanis osta korter otse omanikult, siis annan mõned näpunäiteid, millega soovitan enne lõplikku ostuotsuse vastuvõtmist arvestada.

1. Maja tüüp ja seisukord
Uuri välja, mis materjalist ja mis aastal kortermaja on ehitatud ning mis parendustöid on majas väliselt tehtud ja mis plaanis on. Näiteks, kas katus on vahetatud, kuidas on maja soojustatud, mis seisus on püstaku torustik, juhtmestik, küttesüsteem ja koridori üldine seisukord.

2. Seinad korteri siseselt
Kontrollida tasub kindlasti korteri seinte seisukorda. Näiteks, ega krohv seintelt lahti pole tulemas või vannitoas ja ka teistes ruumides seinad ei hallita, sest vanades vannitubades on halb hüdroisolatsioon tehtud või puudub see üldse.

3. Põrand
Uuri välja, kas põrand on soojustatud ning kui sirged on põrandad? Mõelge, kas kannataksite välja hommikuse põrandakrigina?

4. Lagi
Tuleks vaadata, et kuskilt värv lahti koorunud pole ja ega laes väga palju pragusid pole.
Ehk on vaja laed üle värvida või koguni pahteldada?

5. Elekter
Tehke kindlaks, kas elektrijuhtmed on korteris uued? Kui on tehtud värske remont, siis soovitame uurida, kas ka elektrijuhtmed on vahetatud. Võib juhtuda nii, et vana omanik on vanad juhtmed kulude kokkuhoidmiseks vahetamata jätnud.
Uurige ka amprite koguse kohta? Vanades majades võib ampreid vähe olla ja ei saa kasutada korraga näiteks pesumasinat ja veekeetjat, sest pinge läheb liiga tugevaks ja võib kaitsme välja lüüa.

6. Torustik
Küsige kindlasti korteriomanikult, kas korteri siseselt on torud vahetatud ja soojustatud? See talv oligi väga suureks probleemiks, et torud kippusid jäätuma ja lõhkema, torude lahtisulatamine, aga on väga kulukas.

7. Küte ja soojustus
Korteri asukoht majas on väga tähtis. Kui näiteks on tegemist viimase korrusega, siis on väga oluline, kas lagi on korralikult soojustatud ning äärekorteri puhul jällegi veenduma, kas välissein on korralikult soojustatud. Vanade radiaatoritega võib juhtuda nii, et nad ummistuvad, vesi ei käi enam korralikult läbi ja radiaator jääb külmaks. Sellisel juhul tuleb kas radiaator välja vahetada, või siis läbi pesta.
Kui maja on renoveeritud ja toas tundub külm olevat (mis ebakvaliteetse remondi puhul on tavaline asi), siis soojustuse kontrollimiseks on lihtne viis kasutada infrapuna põhimõttel töötavat termograafiaaparaati, millega leitakse lihtsal viisil üles soojustuse nõrgad kohad. Kindlasti tasub küsida, kas on olemas energiamärgis ja vaadata ka varasemaid kütte arveid.

8. Aknad
Tähelepanu peaks pöörama ka akendele, kas need on vahetatud või mitte. Kas on plastikaknad või puidust jne. Kindlasti tuleb mõelda ventilatsiooni peale, sest vanad puuaknad töötavad kui „sundventilatsioon“ ja kui need ära vahetada, siis võib juhtuda nii, et mõne nädala pärast seinad hallitavad. Siis tuleb kindlasti teha tuulutusavad või muretseda sellised aknad milledel on juba tuulutuspilud. Aknaid vahetades tuleb kindlasti jälgida ka maja ühtset välisilmet.

9. Garantii
Kindlasti küsige ka garantii kohta. Uuselamu või värske remondi korral kehtib ehitise garantii. Ehitise garantii on ehitusettevõtja võetud kohustus tagada, et tema tehtud ehitustöö vastab lepingutingimustele ja kõik garantii kestuse ajal ilmsiks tulevad ehitusvead kõrvaldab ehitusettevõtja omal kulu mõistliku aja jooksul. Vastavalt ehitusseadusele on garantii kestuseks kaks aastat ehitise üleandmise päevast.

10. Muud kooskõlastused
Kui korter on ümber ehitatud ja muudetud planeeringut, siis veenduge, kas kõik on tehtud ikka seaduse järgi. Soovitatav on üle vaadata, kas on olemas uued plaanid ja kooskõlastused.