Sügavkülmiku valikul tuleb hoolikalt ning kiirustamata läbi mõelda lähiaastatel sügavkülmutada planeeritavate toiduainete valik ja kogused. Samuti tuleb arvestada ruumiliste võimalustega majapidamises ning sellele vastavalt otsustada, kus ta paiknema peaks.

Üks võimalikest ja praktikas end õigustanud variantidest oleks selline, kus sügavkülmik asuks kusagil jahedamas ruumis, siis ei pea ta niipalju vaeva nägema sobiva temperatuuri hoidmisega ning see võimaldab väikest kokkuhoidu elektrienergialt. Seda eriti vanemat tüüpi sügavkülmikute puhul. Sügavkülmiku maht peaks olema piisav või väikese varuga.

Olenevalt pere suurusest ja toiduainete sortimendist pole siiski mõtet eriti alla 300-liitrist sügavkülmikut soetada, kui just ruumipuudus ei piira. Viimase puhul aitab mõnikord sügavkülmiku (uksega) valimine sügavkülmkirstu asemel, kuid need on üldreeglina mahult veidi väiksemate võimalustega kui kirstud.

Väiksema mahuga sügavkülmiku valik ei õigusta end, kui esmaseks valiku põhjuseks on energia kokkuhoid. Näiteks kaasaegsete A+ energiaklassiga külmikute orienteeruv mahu ja energiakulu võrdlus näitab, et kui valida umbes 200-liitrise mahu asemel ligi 400-liitrine sügavkülmik või sügavkülmkirst, siis kahekordne mahu suurendamine tõstab üldjuhul energiakulu vaid 1,2-1,4 korda, sõltuvalt tootjast.

Sügavkülmikul oleks kindlasti vajalik kiirkülmutusrežiimi olemasolu, mis võimaldaks -25˚C kuni -28˚C juures kiirelt toiduaine läbi külmutada. Vastasel juhul tekivad aeglasel külmumisel jääkristallid toiduaine rakkudevahelises ruumis, rakkudes aga mitte. See kahjustab rakukesti ning ülessulamise käigus läheb palju vedelikku kaduma, seega väheneb ka toiduaine kvaliteet. Kiirkülmutatud toiduainete edasine säilitustemperatuur peaks olema -18˚C ja kõik sügavkülmikud sellist võimalust ka pakuvad.

Kaasaaegsetel sügavkülmikutel on abiks ka StopFrost või NoFrost süsteem, mis vähendab härmatise teket külmiku sisepindadel ja toiduainetel, mistõttu pole sagedane sulatamine vajalik. Samuti vähendab see tehnoloogia vaakumi teket sügavkülmkirstu avamisel ja sulgemisel.

Jahedamas ruumis asuvast suuremast sügavkülmikust on hea tuua lähiajal vaja minevad toiduained näiteks köögis asuva külmiku sügavkülmkambrisse, kust saab viivitamatult sobiva portsu sulama võtta või külmunult kohe toiduvalmistamisel kasutada.

Allikas: hoidised.ee