Raps

Raps (Brassica napus L.) on üks vanemaid kultuurtaimi, mida Lõuna-Aasias ja Vahemeremaades tunti juba ligi 4000 aastat tagasi. Rapsi kodumaaks Euroopas peetakse Hollandit ja Inglismaad, kust ta 16. sajandi teisel poolel levis Saksamaa ja Poola kaudu Venemaale.

Maailmas kasvatatakse rapsi kõige rohkem Indias, Hiinas ja Kanadas. Euroopa riikidest on suuremad rapsikasvatajad Saksamaa, Poola, Rootsi, Soome.

Suvirapsi saak võib olla talirapsi omast kaks korda suurem. Suvirapsi vegetatsiooniperiood kestab 110-130 päeva, lühem kui talirapsil.

Rüps

Rüpsi ja rapsi oluline bioloogiline erinevus seisneb rüpsi kiiremas arengus (lühem kasvuaeg) ja peenemas seemnes (mõnevõrra väiksem saak). Rapsi seeme variseb kergemini kui rüpsil.
Talirüps talvitub leheroseti keskel mullas asuva kasvupunga tõttu üldjuhul paremini kui mulla pinnall oleva kasvukuhikuga taliraps.

Õlilina

Õlilina (Linum usitatissimum L.) kuulub kiulinaga samassse liiki. Umbes pool õlilina kasvupinnast kasvatatakse Aasias, vähem Põhja-Ameerikas ja Euroopas. Eestis on katsetes seemneid saadud 2-3 t/ha.

Õlituder

Õlituder on ristõieliste sugukonda kuuluv õlitaim. Taim on 50-100 cm kõrgune isetolmlev. Vili on kõdrake ning seemned on kollase või pruunikaskollase värvusega. Saagi poolest võrreldav suvirüpsiga — 1000-1300 kg/ha. Kasvuaeg suhteliselt lühike — 80-100 päeva (külvist küpsemiseni). 1000 seemne mass on 1 g piires ja seeme on mittevarisev. Proteiinisisaldus on seemnetes u 24% ja õlisisaldus 38%.
Esineb vähem haiguseid ja kahjureid kui rapsil.

Õlikanep

Õlikanepit viljeletakse peamiselt Kanadas ja Hiinas, viimastel aastatel proovitakse üha enam seda ka Eestis kasvatada.

Allikas: pikk.ee