Üleeile kohtus president Arnold Rüütel Eesti Televisiooni juhatuse esimehe Aare Urmiga, et arutada avalik-õigusliku televisiooni rahastamise küsimust.

“Soovitan kõigil riigiametitel propageerida vaimseid väärtusi avalik-õigusliku ringhäälingu kaasabil ja riigieelarvest eraldatud vahendite toel,” märkis president kohtumisel.

“Ühtlasi võimaldab elanike harimine ja probleemide analüüsimine saadetes täita riigitelevisioonil parimal viisil oma rolli,” lisas ta.

“See on üks võimalusi, kuidas kiiresti leevendada telekanali rahanappust,” teatas Urm. Tema sõnul lubas president seda mõtet selgitada ka uue valitsuse liikmetele.

Ühisprogrammid ei ole ETVs uus nähtus. Koostööd on tehtud haridus-, kaitse- ja keskkonnaministeeriumiga ning Tallinna linnavalitsusega.

Mitu ministeeriumi toetasid küll mitmekülgset koostööd ajakirjandusväljaannetega, ent ei pidanud ministeeriumi eelarvest ETV-le programmide tootmiseks raha eraldamist õigeks.

“Üks riigiasutus ei saa olla teise finantseerijaks,” ütles haridusministeeriumi suhtekorralduskonsultant Liina Jaanika Seisler.

Kui ETV poolt tuleks läbimõeldud koostööettepanek haridusteemalise saate tegemiseks, kaaluks ministeerium seda tõsiselt, märkis Seisler.

Praegu toetab haridusministeerium Kuku Raadio haridussaate “Vahetund” ettevalmistamist. Ühtki telesaadet haridusministeerium lähemas minevikus toetanud ei ole.

Kaitseministeerium toetab meediakanalite ajakirjanike ja võttegruppide välislähetusi, näiteks Bosniasse või Ameerika Ühendriikidesse.

Suuremahulisi investeeringuid teleprogrammi ei pea kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Madis Mikko õigeks.

Kanal 2 ja kaitseministeeriumi koostöös valmib laupäeva ennelõunal kavas olev saade “Meie sõdurid”. Saate tegemiseks peeti läbirääkimisi kõigi telekanalitega.

Tallinn oleks aga valmis ETVs eetrisse mineva linnaelu saate kulusid kandma, aga telekanal ise on varem koostööettepanekud tagasi lükanud, ütles Tallinna linnavalitsuse meediaosakonna juhataja Alar Rästa.

“Tellisime Saar Pollist uuringu, millest nähtus, et inimesed tahaksid kõige meelsamini linnaelu kohta infot saada just televisiooni vahendusel,” märkis Rästa.

Tallinna linnavalitsuse meediaosakonna eelarves on ajakirjandusväljaannetega koostööks raha olemas.

Praegu näitab igal tööpäeval pisut enne 18.00 “Linnauudiseid” TV3.

Linnavalitsus tegi koostööettepaneku kõigile telekanalitele, Kanal 2 oli nõus näitama saadet hilisõhtusel ajal ning ETV ei olnud saatest üldse huvitatud, selgitas Rästa.