Kolm päeva hiljem, komisjoni selle aasta esimesel koosistumisel võeti soodusravimite nimekirja MSD ravim, mida komisjon oli varem kahel korral tunnistanud nimekirja mittesobivaks.

Merck Sharp & Dohme (MSD), olles saanud astmaravimi Singulair soodusravimite nimekirja, võib olla kindel ravimi turuosa kasvus ja selles, et riik maksab 1,6 miljonit krooni aastas hüvitust selle ravimi valimise eest.

Tundmatuks jääda sooviva ametniku sõnul jälgis Siiri Oviir isiklikult Singulairi nimekirja saamist ja soovitas vähemalt ühel komisjoni liikmel ravimi poolt hääletada. “Minu teada on see esimene kord, kus ravimit soovitatakse nimekirja sedavõrd kõrgel tasemel,” ütles see ametnik.

“Me oleme mitu aastat püüdnud Singulairi nimekirja saada ja justkui halb needus on seda saatnud,” ütles MSD filiaali juht Kai Siinmaa.

20. jaanuaril kinnitas sotsiaalminister käskkirja, kus soodusravimite komisjoni patsiente esindava organisatsiooni Patsientide Nõukoda asendusliikmeks sai ravimifirmat MSDd esindav jurist Anu Uritam.

“Tekkis olukord, kus Uritam käiks tööasjus MSD asju ajamas sotsiaalministeeriumis ja haigekassas ning seejärel istuks maha soodusravimite komisjoni laua taga,” ütles Andrus Sonnenberg, sotsiaalministeeriumi esindaja soodusravimite komisjonis. Sonnenberg on sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika osakonna juhataja.

Sonnenberg lisas, et tegemist on olulise organiga meie ravikindlustuse süsteemis, seega võiksid olemas olla ühesed põhimõtted, kes sinna kuuluda saavad.

Patsientide Nõukoja juhatuse esimees Kaido Kolk selgitas: “Meie küll pole kunagi soovinud sinna pääseda. Ministeeriumist jõudis see pakkumine kuidagi meieni.”

Homme arutab soodusravimite komisjon Anu Uritami sobivust komisjoni liikmeks. Kuna tema seotuse tõttu MSDga on tõenäoline suur vastuseis, siis pakub Patsientide Nõukoda uueks asendusliikmeks Andres Lusmäge.

“Tema tausta ma küll ei tea,” ütles Sonnenberg.

“Ma ei tea, millega ta tegeleb. Tal on vist oma büroo. Kui ma ei eksi, siis ta on advokaat,” ütles Kaido Kolk.

Haigekassa esindaja soodusravimite komisjonis Kadi Lambot: “Enne kui kaasata miljonite kroonide üle otsustavasse komisjoni organisatsioone, peaks teadma, kes neid rahastab ja keda nad esindavad. “

Ka Patsientide Nõukoja põhiesindaja soodusravimite komisjonis Kaido Kolk on olukorras, mida võib nimetada huvide konfliktiks. Tema elukaaslane tegeleb igapäevaselt firmas Janssen-Cilag ravimite saamisega soodusravimite nimekirja. Kolgi soodusravimite komisjonis osalemise ajal on komisjon kahel korral Janssen-Cilagi ravimite nimekirja sobivust arutanud. “Ma ei sooviks seda kommenteerida,” ütles Kolk.

Soodusravimite komisjoni kuuluvad seitsme organisatsiooni esindajad: sotsiaalministeerium, haigekassa, ravimiamet, Arstide Liit, Perearstide Liit ja kaks patsientide esindusorganisatsiooni.

Üks neist, Patsientide Esindusühing tähistas läinud sügisel 10 000. kliendi vastuvõtmist. Teine, Patsientide Nõukoda on asutatud 2001. aasta suvel. Poole aasta pärast said nad koha seitsmeliikmelises soodusravimite komisjons. Nõukojas tegutsevaid inimesi ühendab juristiharidus ja see, et nad on kas isiklikke või lepingulisi suhteid pidi seotud ravimifirmadega.

Telefoniraamatus ja infoliinis nõukoja telefoninumbrit pole. Äriregistris on organisatsiooni aadressiks suhtekorraldusbüroo Kubits ja Hamburg.

Nõukoja juhatuse liige Anu Uritam tunnistab, et nad ei peagi oluliseks patsientide esindamist. Sõpruskonna baasil loodud organisatsioon soovib osaleda avalikus arutelus. “Nõukoja eesmärgiks ei ole mitte patsientide igapäevane nõustamine, vaid üldisema tervishoiupoliitika kujundamisel osalemine,” kirjutas Uritam e-kirjas.