Mahepõllumajanduse reeglid kehtivad nii taime- ja loomakasvatuses kui ka töötlemisel, toitlustamisel ja turustamisel. Neid reegleid pole aga sugugi vähe.

Mida mahetootmise puhul silmas pidada?

  • Mullaviljakust säilitatakse ja parandatakse orgaaniliste väetiste ja liblikõielisi (nt harilik hernes) sisaldava külvikorra abil.
  • Kahjurite, haiguste ja umbrohu tõrjeks ei kasutata sünteetilisi taimekaitsevahendeid.
  • Taimekahjustajad hoitakse kontrolli all mehaaniliste võtetega, eri kultuuride kasvatamisega külvikorras ja kahjurite looduslike vaenlaste soodustamisega (säilitatakse nende elupaigad: põldude liigirikkad servaalad, metsatukad, hekid ja muud loodussaared). Nii soodustab mahetootmine ka põllumajandusmaastike looduslikku mitmekesisust.
  • Maheloomakasvatuses pannakse suurt rõhku heaolule. Loomad saavad viibida väljas ja süüa mahesööta. See annab neile hea tervise.
  • Eesmärgiks ei ole loomade võimalikult kiire juurdekasv ega maksimaalne piimaand.
  • Hormoonpreparaate loomade kasvu ja toodangu suurendamiseks ning sünteetilisi ravimeid (nt antibiootikume haiguste ennetamiseks) ei kasutata.
  • Mahepõllumajanduses ei kasvatata ega kasutata muundkultuure (GMOsid), maheloomi ei söödeta neid sisaldava söödaga.

Ja mis kõige lihtsam igale tarbijale — mahetoidu töötlemisel ei kasutata sünteetilisi lõhna- ja maitseaineid ning lubatud lisaainete loetelus on vaid väike hulk valdavalt looduslikke aineid.

Allikas: maheklubi.ee