Salatid või aurutatud-hautatud-keedetud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust. Nendest saame palju kiudaineid, vitamiine ja mineraale.

Põhitoit, nagu kala, kana või liha peab moodustama veerandi. Sellest osast saab keha vajalikud valgud ning mõned mineraalid nagu näiteks raud, tsink ning ka vitamiine.

Lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid jms ülejäänud veerandi. Need sisaldavad häid süsivesikuid, kiudaineid, vitamiine ja mineraale.

Kui tegemist on segutoiduga, näiteks risoto, lasanje või vormiroaga, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust.

Kui sageli peaks sööma?

Oluline on süüa regulaarselt, jättes peamise toidukorra ning vahepala vahele ca 2-3 tundi. Nii on kehal piisavalt energiat ning veresuhkru tase on päeva jooksul ühtlane.

Aga lapsed?

Kõike pisemate laste puhul ei ole hea, kui toit liiga palju kiudained sisaldab, sest see on toitev ning laps ei pruugi omastada piisavalt energiat. Neile võiks teha näiteks stuuvitud aedvilju või lisada täiendavaks rasvaks toidusse õli või vedelat margariini. Suurematele lastele sobib taldrikureegli järgimine väga hästi.

Taldrikureegli võttis esimest korda Eestis kasutusele Eesti Südameliit 2000. aastal.

Allikas: toitumine.ee; kaaluabi.ee