Mobiilitelefonide müüjad kinnitavad, et et huvi käed-vabad-varustuse vastu on vaibunud.

Eesti suurima mobiiltelefonide müüja, Eesti Telekomi Gruppi kuuluva ASi Esmofon juhatuse esimees Aivar Sirelpuu tõdeb, et ei tea ühtegi juhtumit, kui inimest oleks trahvitud autoroolis mobiiltelefoniga rääkimise eest. Ka ei ole tema teada ükski klient tulnud käed-vabad-seadet ostma pärast liikluspolitseinikult saadud hoiatust või trahvi.

“Võimud ei ole ju võimelised kontrollima, kas seadust täidetakse,” räägib Sirelpuu. “Enamik inimesi sõidab ja räägib mobiiliga roolis seadusele vaatamata.”

Sirelpuu ütleb, et aasta alguses oli hands-free küll kuum teema, nüüdseks on see aga vaibunud ja keskmiselt ostetakse käed-vabad-seadmeid nüüd kaks korda vähem.

Sirelpuu pole nõus, et tema juhitav firma sai uuest seadusest ainult tulu. “Meie kulutasime ju raha turundusele, et inimestele seda sõnumit edasi anda,” räägib ta.

Suuruselt teise mobiiltelefonimüüja Mäkitorppa ehk OÜ Mobinest logistiku Peep Tinnuri sõnul müüdi Mäkitorppas veebruaris pool kõigist tänavu müüdud käed-vabad-seadmetest.

“See seadus ei tööta. On väga hästi näha, et iga kolmas autojuht räägib mobiiltelefoniga,” räägib Tinnuri. “Korralikumad inimesed ostsid endale hands-free’d kohe aasta alguses, teised ei ostagi, sest näevad, et keegi seda ei kontrolli ega trahvi.”

Samas märgib Tinnuri, et seadus on siiski vajalik. “See on mitmes Euroopa riigis ka kasutusel, meil on vaja selle seaduse täitmist ja rikkumise eest karistamist tugevdada.”