„Hindades enam väga olulist langemisruumi ilmselt ei ole,“ sõnab resoluutsena näivalt EMT pressiesindaja Kaja Sepp ning lisab, et mobiilses internetis aga juba ongi kindlale kuutasule üleminek juba toimunud - maht on piiramatu, kuid erinevad paketitasud on erinevate kiiruste eest. Siin hakkab toimuma ilmselt tendents "sama raha eest rohkem" ehk siis kiirused hakkavad kasvama.

Kõneside osas ilmselt piiramatut kuutasulist paketti veel lubada ei saa nendib EMT esindaja. “Seda kinnitab ka Elisa tänavukevadine eksperiment kuutasuga piiramatu paketi osas, kus Elisa muutis paketi tingimused peatselt ümber,“ sõnab Sepp

Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen leiab, et mobiilikõnede hindades pole kunagi mingit „õhku“ olnudki. „Operaatorite käibed on küll kasvanud, kuid seda tänu teenuste kasutusmahtude ja tegevuslala efektiivsuse kasvule. Tunneksiks heameelt, kui ka teised Eesti tegevusalad areneksid sama kaugele, see kasvataks Eesti konkurentsivõimet ning tekitaks võimaluse luua
Töökohti,“ kiinnitas Seppänen.

Paraku on kahjuks mitmes sektoris näha hoopis hindade tõusu, mille äriline perspektiiv on tegelikult lühike, lisab soomlane.

Üleminekut puhtalt kuutasu-põhisele hinnastamisele ei usu ka Tele2 juhatuse esimees Toomas Tiivel, pigem liiguvad täna operaatorid üle maailma kuutasu põhistelt pakettidelt tagasi minuti- ja megabaidi põhistele tariifidele.

„Suurim hindade langus toimus aastal 2005, kui sai võimalikuks numbriga ühest võrgust teise liikumine. Aastatel 2005-2008, kui Eesti majandus kasvas, tõstsid teised sektorid järk-järgult hindu, mobiilsidesektoris langesid hinnad tempos -5% aastas,“ räägib Tele2 juht.

Kui vaadata erinevate Euroopa riikide hinna ning teenuse kvaliteedi
taset, siis on Eesti hinnatase telekomiturul vägagi tarbijasõbralik.

Seepärast ei näe Elisa juht põhjust, miks peaks hinnatase turul hakkama tänasest veelgi kiiremini langema. „Omaette küsimus on tuntav hinnavahe turuosaliste vahel,“ nendib Elisa juht.

Toomas Tiivel leiab aga, et mobiilsidesektoris on alati valitsenud väga tihe konkurents, mistõttu on hinnad langenud hoolimata sellest, kas majandus on olnud kasvufaasis või languses.

Hindade langus mobiilisektoris on saanud siiani toimuda tänu kõnemahtude kasvamisele. Täna enam kõnemahud eriti ei kasva, seetõttu pole ka languseks suurt ruumi.

„Mobiilse andmeside hinnad on juba täna väga madalal, olles tõenäoliselt ühed madalamad Euroopas. Siiski loodame, et märgatav hinnalangus ootab ees roaming-teenuseid, mis puudutab nii kõnesid, kuid eriti andmesidet,“ nendib Tiivel ja lisab, et eelnev sõltub aga eelkõige Euroopa regulaatoritest.