Sel aastal on kõik peamised mobiiltelefonitootjad ennustanud mobiiltelefonide müügi kasvu aeglustumist, lootes, et see tuleval aastal saavutab jälle endise 25–30protsendilise kasvutempo.

Nõudluse vähenemisest tingitud müügitulude vähenemine ajal, kui tuleks teha suuri kulutusi kolmanda põlve (3G) mobiiltelefonidele üleminekuks, on paljud väiksemad tootjad viinud majandusraskutesse ja pannud küsimuse ette, mida edasi teha. Ja ega ei jäägi eriti muud väljapääsu, kui hakata partnereid otsima.

Hollandi elektroonikakontsernile Philips kuulub GSM-telefonide turust 6%. Edukas on ta olnud Euroopas ja Aasias, USAs läks ühisfirma Lucent Technologiesiga 1998. aastal lörri.

Eelmisel aastal, kui ebaõnnestus ühinemine Lõuna-Korea LG Electronicsiga, oli Philipsi mobiiltelefonitootmine kahjumis. See on üks põhjus, miks firma on alandanud oma tänavust tootmisplaani 20 miljonilt 17,3 miljonile telefonile.

1. mail Philipsi uueks tegevdirektoriks tõusev Gerard Kleisterlee ütles eelmisel nädalal, et ehkki kontsern otsib jätkuvalt mobiiltelefonitootmises partnerit, kaalub ta tõsiselt mobiilitootmise müümist. Põhjenduseks nimetas ta selle tootmisüksuse vähest rentaablust ning turuliidriks tõusmise väljavaate puudumist.

Mobiiltelefonitootmise müümise kavatsusest on teatanud ka Prantsuse kontserni Alcatel tegevdirektor Serge Tchuruk, kelle sõnul on firmas aastas toodetavad 20 miljonit telefoni niivõrd tühine Ericssoni ja Nokiaga võrreldes, et see tuleks kas müüa või mõne teise firmaga ühendada.

Sellega seoses on Prantsusmaal tekkinud kuuldused, et Alcatel võib mobiilitootmise ühendada teise Prantsuse elektroonikagrupi Sagem omaga, mis mullu tootis 13 miljonit telefoni.

Mõlema firma raskusi näitab see, et Alcatel andis märtsis 1500 töötajale nädalaks puhkuse ja Sagem sulges ühe tehase Prantsusmaal. Mõlemad on teatanud ka uute GPRS-telefonide turule toomise peatamisest.

Analüütikud ei pea aga niisuguseid ühinemisi mõttekaks. Näiteks Gartner Dataquesti analüütik Peter Richardson arvas ajalehes Financial Times, et pole mingit mõtet osta Sagemi mobiiltelefonitootmist, kuna sealt saab üksnes kiiresti aeguva tehnoloogia, paar tooteplatvormi ja insenerid ning mitte ühtki suurt tootemarki.

Euroopa ja Aasia firmad võiks ühineda Palju rohkem tulu annaks asjatundjate meelest Euroopa ja Aasia firmade ühinemine. Kuna 3G telefonid tulevad kõige enne kasutusele Jaapanis, siis annab see Aasia tootjatele 3G mobiiltelefonide tootmises edumaa, samal ajal kui GSM- telefonide turul Euroopas on nad endiselt nõrgad. Seepärast oleks hea 3G-tehnoloogiaga Aasia firmade liit Euroopa firmadega, kellel on tugevad kohalikud tootemargid, müügivõrk ja tootmismahu varu, kasulik mõlemale poole, arutlevad analüütikud.

Lõuna-Korea LG Eletronicsi liit Philipsiga oli juba lähedal, samu plaane võivad haududa Sony, Panasonic, Sharp ja Kyocera.

Väikeste mobiiltelefonitootjate kõrval pole kaugeltki muredest priid ka suured. Reedel teatas maailma suuruselt teine mobiiltelefonitootja Motorola oma võlgade kasvust ja likviidsusprobleemidest, mis viis tema aktsia 23% alla. Ja üldteada on Rootsi Ericssoni mobiiltelefonitootmise suur kahjum ja tuleviku ebakindlus.