“See on jah tõsine samm siiapoole,” ütles ringhäälingunõukogu liige Andres Jõesaar. “Järgmine küsimus on, kes siis Eestis müüa oleks. Kas hakkab Schibsted oma ärisid müüma või MTG? Kui aga rahanumber on piisavalt suur, küll siis hakatakse Norras ja Rootsis asja kaaluma,” ütles ta.

Murdochi News Corpi tütarfirma News Corp Europe ostis sel kuul ära 100% Läti kõige vaadatuima eratelekanali LNT (Latvijas Neatkariga Televizija) aktsiatest ning 70protsendise osaluse telekanalis TV5. 30% TV5st jäi pankur Valerijs Belokonsile ja ettevõtja Mihails Seitelmansile, vahendasid Läti meediakanalid.

Tehingu maksumust ei avaldatud, kuid Läti majandusleht Dienas Bizness kirjutas eile, et eksperdid hindasid selle umbes 18,5 miljonile latile ehk 414,4 miljonile kroonile.

“LNT ja TV-5 on News Corporationi tegevuse algus meie regioonis. Kindlasti tekib huvi laieneda Leetu, Eestisse ja Valgevenesse,” ütles LNT juhatuse esimees Andrejs Ekis ajalehele Telegraf antud intervjuus. Ka Jõesaar möönis, et tegelik plaan on ilmselt palju suurem kui paari telekanali ost. “Ei ole mõtet omada väikest telejaama Leedus või marginaalset kanalit Poolas või üht head kanalit Lätis. See samm viitab ikka ühe kindla ärimudeli copy-paste ületoomisele teistesse riikidesse,” ütles ta. “Eks Murdoch vallutab uusi ääremaid.”

Ekis põhjendas telekanalite müüki rahvusvahelise kontserni paremate võimalustega huvitavamaid saateid teha. “Meil on kasutada oluliselt suuremad tehnilised ja rahalised ressursid kui seni,” ütles ta.

Mai alguses ajakirjas Business Week avaldatud intervjuus ütles Rupert Murdoch, et näeb Ida-Euroopas “tohutuid” kasvuvõimalusi. Murdoch kiitis Poola potentsiaali, kus ta ostis mullu osaluse katoliiklikus telekanalis TV Puls. Lisaks on Murdoch panustanud telekanalitele Gruusias, Serbias, Rumeenias, Türgis.

Sihikul Wall Steet Journal

Värskematest ülevõtuobjektidest pakub Rupert Murdoch USA majanduslehe Wall Street Journal emafirma Dow Jonesi eest 5 miljardit dollarit.

Seni aga pole firmat kontrolliv perekond Bancroft lasknud end nõusse rääkida.

Murdoch lubab, et kui pakkumine vastu võetakse, teeb ta Wall Street Journalist juhtiva majanduslehe ka Euroopas, kus praegu troonib Financial Times. Kui viimase tiraaž on 250 000, siis WSJ Europe on 100 000 eksemplariga turul praegu nišitoode.

taust Rupert Murdochi News Corpile kuuluvad telekanalid Fox TV, ITV, BSkyB, National Geographic Channel jt. Ajalehtedest The Times, The Sun, New York Post, hulk ajakirju, kinostuudiod (sealhulgas 20th Century Fox), internetikeskkond MySpace.com, kirjastus HarperCollins jne. Esimeses kvartalis oli News Corpi puhaskasum 871 miljonit dollarit ja käive 7,53 miljardit dollarit.