Ingrid Põder on Mahtra tänaval müünud 50-ruutmeetrist renoveeritud korterit 1 190 000 krooniga septembrikuust alates. Ta märgib, et on hinda allapoole lasknud, kuid praegusest hinnast enam alla lasta ei soovi. “Pigem üürin välja, sest müümisega mul kiiret ei ole,” arvab ta.

Müüjad üürivad

ERI Elamispindade Kinnisvara tegevjuht Mart Saa kinnitab, et tõepoolest on nii, et need, kellel ei ole vaja kiiresti müüa, püüavad oma korterid ja majad üürile anda. “Samuti on täna ka eestimaalaste endi hulgas enam üürnikke, kes hinnalanguse ootuses on aja maha võtnud ja endale korteri üürinud,” märgib ta.

Samas usub ta, et olukorda on sisse kirjutatud tulevased erimeelsused: “Ühed ootavad, et müüa, kui hinnad uuesti tõusevad. Teised ootavad, et osta, kui hinnad veelgi langevad, ja seepärast üürivad senikaua. Millega see lõppeb, ei oska praegu öelda.” Saa usub, et suure hulga üürikorterite turule tulek peaks langetama järgmise aasta jooksul üürihindu.

Saa ennustab, et kallimate üürikorterite hinnad võivad langeda ja odavamate omad natuke tõusta.

Üürikad uutes majades

Rime Kinnisvara üüripindade maakler Riin Sumberg on samuti kindel, et üüriturg muutub järjest aktiivsemaks. “Üha rohkem antakse üürile kortereid uutes elamurajoonides ning äsja valminud korterelamutes,” lausub Sumberg ning lisab, et inimesed on muutunud nõudlikumaks ning neil ei ole mingit probleemi tasuda veidi kõrgemat hinda, et üürida endale keskmisest paremate tingimustega korter.

Pigem nõustub Sumberg väitma, et on kasvanud klientide hulk, kes lükkavad oma ostuotsuse edasi või ei ole laenukõlbulikud.

Kesklinna korterite grupijuht Maria Kopso sõnutsi on esmakordselt üüriturule tulevate omanike hinnaootused kõrged, sest nad vaatavad kinnisvaraportaalides pakutavaid kõrgeid üürihindu. “Kuid aja jooksul paneb reaalne elu turuhinna paika. Ning tegelikult on kesklinna üürikorterite turul olnud ülepakkumine juba mitu aastat.”

Kommentaar
Kristina Sõmerik
Uus Maa Kinnisvarabüroo üüripindade osakonna juhataja

Üüriturg on juba varakevadest näidanud tõusutrendi. Kindlalt võib öelda, et suurenenud on nii pakkumine kui ka nõudlus üürikorterite järele.

On tõsi, et paljud omanikud ei ole nõus oma müügis olevate korterite või majade hindu langetama ning eelistavad korteri või maja välja üürida. Teiselt poolt suurendavad nõudlust ostuotsust edasi lükkavad inimesed.

Seetõttu on turule tekkinud järjest rohkem just selliseid üürikortereid ja maju, mida on võimalik üürida vähemaks ajaks kui 6 kuud. Üürikorterite pakkumine on suurem kui kunagi varem, kuid olemasolev ei vasta tihtipeale nõudlusele.

See tähendab, et pakkumises on rohkem halvema seisukorraga ja kalleid kortereid, kuid nõudlus on suurem just heas seisukorras ja keskmise hinnaga korterite järele.

Üürihinnad on järjepidevalt ka veidi kasvanud ning tänaseks on mitme piirkonna korterite üüritasemed paika loksunud.

hea teada

kui korter on vaba, siis paralleelselt nii üürida kui ka müüa ei ole parim lahendus

kui korter õnnestub anda üürile ja üürnik juba sisse kolib, on üürilisega korterit suhteliselt raske müüa üüriline hakkab müüki takistama, kuna ei ole huvitatud üürilepingu ennetähtaegsest lõpetamisest

inimesed, kel uus elamispind peagi valmib ning vana on ära müüdud, võtavad vahepeal üürikorteri

inimesed, kel on plaan endale uus elamispind osta, praegu ostuotsusega väga ei kiirusta, vaid pigem üürivad umbes aastaks korteri

eriti kiiresti leiavad üürilise väga heas korras, elementaarse mööbli ja kodutehnikaga sisustatud korterid