Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) jättis esmaspäeval toimunud naftaministrite kohtumisel tootmiskvoodid muutmata, aga samas anti mõista, et nad on huvitatud naftabarreli hinnataseme hoidmisest ülalpool 60 dollari taset.

Musta kulla fundamentaalnäitajad on nõrgad. Nafta ja naftasaaduste laoseis USAs on keskmisest suurem, orkaanide hooaeg on sel aastal olnud nõrguke ning pole Mehhiko lahes ja selle ümbruses erilist laastamistööd teinud.

Kõik kokku tähendab, et musta kulla pakkumine on nõudlusest suurem. Lisaks sellele teatas Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi, et kartelli liikmesriigid kulutavad aastaks 2011 poole naftast saadavatest tuludest uute võimsuste rajamiseks. Aga just pikaajaline tootmise jätkusuutlikkus ja investeeringute vähesus on seni olnud üheks peamiseks põhjuseks, miks nafta hind on viimastel aastatel mitmekordistunud.

Iraani ümber toimuv jääb muidugi riskifaktoriks. Naftaminister Kazem Vaziri-Hamaneni sõnul ÜRO mõjutamiseks naftaeksporti poliitilise relvana ei kasutata.