Pisifirmast, mis võtab üle mitu uut ettevõtet, saab Eesti mõistes korralik börsifirma, millele oodatakse 2006. majandusaastal kasumiks 95-115 miljonit krooni. Eelmisel aastal oli PTA-le kuuluva Klementi käive 133 miljonit krooni ning kahjum 3 miljonit krooni. Laienemisega kasvataks PTA oma käivet pea kümme korda ning firma turuväärtus tõuseks 1,5 miljardile kroonile, millega ta läheks mööda ka Baltikast.

Grupiga liidetakse Läti pesubränd Lauma, Valgevene pesubränd Milavitsa ning Vene jaekett Linret. “Tegemist on Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes juhtivate pesubrändidega,” rääkis PTA juhatuse esimees Peeter Larin. “Need turud kasvavad hinnanguliselt 15% aastas. PTA-l on hea jaemüügikogemus ning kasumlikult tööle saadud PTA kontseptsioon. Nüüd arendame lisaks naisterõivaste kontseptsioonile välja ka Oblicie pesumüügi kontseptsiooni koostöös Milavitsa ja Lauma juhtkonnaga, kellel on praeguseks juba avatud neli poodi Venemaal.”

Ühtlasi tahab PTA, mis praegu on noteeritud Tallinna börsi lisanimekirjas, viia aktsiad börsi põhinimekirja. Ettevõte loodab tehinguga luua eeldused Venemaa ja SRÜ turgudele sisenemiseks ning kasvatada oluliselt kasumit ja käivet.

Kontserni töökorraldus jääb valdavalt samaks. “PTA jätkab oma tänase äristrateegia elluviimist, olles osa suuremast kontsernist. Lisaks kaasatakse täiendavaid oma ala spetsialiste pesu ning Venemaa suuna pealt,” lubas Larin. “Ettevõtte peamine tegevusrõhk on oma jaekaubanduse laiendamisel, aga kuna praegu tasub teatud tooteid ise toota, siis me seda ka teeme.”

Kogu tehingu jaoks on välja mõeldud suhteliselt keeruline skeem. Omandatavad kaubamärgid — Läti pesubränd Lauma, Valgevene pesubränd Milavitsa ning Vene jaekett Linret — kuuluvad ASile Silvano, mis omakorda kuulub PTA suuromanikule Alta Capital Partnersile (ACP). Esmalt teeb Silvano suunatud aktsiaemissiooni ACP-le ning institutsionaalsetele investoritele. Seda korraldavad Hansapank ja Suprema. ACP tasub uute aktsiate eest mitterahalise sissemaksena Lauma aktsiatega. Institutsionaalsed investorid teevad sissemakse 15 miljoni euro ulatuses ning saavad kuuendiku Silvano aktsiatest. Seda raha kasutatakse PTA juhi sõnul peamiselt jaekaubanduse arendamiseks Venemaal, Ukrainas ja Balti riikides.

Seejärel emiteerib PTA ise 36 000 336 uut aktsiat, mida saavad märkida Silvano aktsionärid kuni 16. oktoobrini. Silvano aktsionärid tasuvad iga PTA aktsia eest mitterahalise sissemaksega 39,12 krooni aktsia kohta. Selle summa arvutamisel võeti arvesse PTA aktsiate kaalutud keskmist turuhinda Tallinna börsil viimase poole aasta jooksul, samuti on arvestatud ettevõtete tänaseid ja prognoositavaid peamisi majandusnäitajaid: kasum, käive, EBITDA, omakapital. Mitterahaline sissemakse tehakse Silvano aktsiatega. Iga Silvano aktsia eest saavad aktsionärid 426,1 PTA aktsiat. Sellega kukub PTA praeguste aktsionäride osa ettevõttes 5 protsendile.

Väikeinvestorile on muutus positiivne

Sander Danil, Hansabank Marketsi analüütik

Saame börsile oluliselt suurema ettevõtte, mis on loodetavasti ka aktiivselt kaubeldav.

Samuti on ju väikeinvestori seisukohalt parem olla eeldatavalt likviidse ettevõtte aktsionär kui senises PTAs mõnevõrra vinduda. Samas vähendab tehing oluliselt tänase aktsionäri osalust firmas.

Tehing on kahtlemata huvitav, mis aga juhtub aktsiaga, on raske öelda, selleks peaks Silvanot paremini tundma õppima.

PTA lubas õige pea avaldada ka võrreldavad andmed. Praegu on keeruline Silvanole hinnangut anda, sest näiteks Venemaa ettevõtete aruanded ei ole rahvusvaheliste standardite järgi koostatud.

Seetõttu on küsimusi veel palju — kuidas on määratud Silvano väärtus, miks võeti vahetushinnaks 2,5 eurot, mis tänase aktsia hinnaga võrreldes ei ole enam soodne. Just sellise ebamäärasuse tõttu lähitulevikus suurt aktsia hinna tõusu ei oota. Õiglase aktsia väärtuse leidmiseks peame info ostetava kauba kohta ära ootama.

Muidugi on tegemist PTA Grupi järsu suurenemisega, mis mastaapide tõttu tundub pigem Silvano-poolse ülevõtmisena, mitte vastupidi.

Kuigi Baltikaga võrreldes toimub PTA laienemine hoopis teise stsenaariumi järgi, on uued turud sellegipoolest huvitavad ja hea potentsiaaliga. Kõigele vaatamata on uudis üldiselt positiivne.

Vägev liitumine mõningate küsimärkidega

Meelis Milder, Baltika peadirektor

Tundub, et tegemist on põhiliselt samade omanike poolt kontrollitavate firmade ühendamisega börsiettevõtte alla. Loomulikult saadakse kokku päris suur grupp, küsimärgiks aga on, miks suuremad ja tulusamad ettevõtted liidetakse väiksema ja nõrgemaga. Vastuseks on tõenäoliselt väikese venna börsistaatus, mis näiteks laiendab omanikele lisaraha kaasamise või ettevõttest väljumise võimalusi.

Esmapilgul tundub, et nende ettevõtete liitmisest suurt sünergiat ei pruugi tekkida, samas on see võimalik väljakutse PTA juhtkonnale.

Hea, kui firmal hästi läheb

Ester Šank, Klementi aktsionär, presidendi nõunik

Ausalt öelda olen Klementi aktsiate kohalt nii passiivne, et ei mäletagi, millal need ostsin, nii et minu käitumist ei mõjuta värske uudis kuidagi: ma ei kavatse aktsiaid müüma ega juurde ostma hakata. Olen teadlik, et uues miljardikroonise käibega firmas minu aktsiaosa väheneb, kuid ei taju seda oma elus kuidagi. Olen siiralt rõõmus, et Eesti majandusel hästi läheb. Klementi riideid ostan Eesti patrioodina nagunii, ning ostan neid kindlasti ka tulevikus.