Keskkonnaministeeriumi otsus loobuda tuhandete eraomanike maa esitamisest Euroopa Liidule Natura 2000 eelvalikualadeks võib kaasa tuua Euroopa Komisjoni poolse sanktsioonina Euroopa Liidu tõukefondide raha peatamise.

LIFE-Nature projekti looduskaitsespetsialisti Mati Kose sõnul võib keskkonnaministeeriumi selline käitumine seada ohtu ELi struktuurfondide raha kasutamise. “Euroopa Liit on oma väljaütlemistes olnud üheselt mõistetav ning eriti ranged ollakse Natura osas, kuna ei soovita, et ELiga liitumisega kaasnev majanduslik areng rikuks Kesk- ja Ida-Euroopa suure looduskaitselise väärtusega elupaiku,” ütles ta.

Linnu- ja loodusdirektiivi täitmine on ainsad ELi keskkonnapoliitika valdkonnad, kus liituvatele riikidele erandeid tähtaegade ja Natura eelvalikualade piiride ning andmete esitamise osas ei antud.

Mati Kose hinnangul tuleks praegu Euroopa Liidule esitada kõik väljavalitud kinnistud, rakendada neile ajutine kaitsekord ja alustada samal ajal läbirääkimisi maaomanikega. “Praegu tuleks tegutseda pisut jõulisemalt, sest vastasel juhul võib see meile nii abiraha külmutamise kui ka suure hulga lisatööde tõttu summa summarum tunduvalt kallimaks minna,” lisas Kose.