Samas ei jätnud hiljuti Nor¬dea Eesti etteotsa asunud Vahur Kraft eile panga üheksa kuu majandustulemusi ja tulevikuplaane tutvustades manitsemata riskide eest, mis kaasnevad laenuintresside järgmiseks aastaks ennustatud kasvu ja tooraine kallinemisega.

Keskpanga eksjuht Kraft ütles, et ei kujutanud varem ette seda, kui tugev konkurents valitseb siin pankade vahel — Rootsi ja Soome või Läti ja Leedu turul sellist võistlust ei näe. Ta lisas, et olles Põhjamaade suurim pank, tahab Nordea seda positsiooni ja senist kogemust kasutades edasi liikuda ka siinsel turul, laiendades kliendigruppe ja teenuseid.

Krafti sõnul on Nordea tulnud jõuliselt välja fikseeritud laenuintressi ideega, mis baasintressi tõustes peaks klientide huvi säärase laenutoote vastu suurendama. Pangajuht viitas riskide maandamise kontekstis ka muutumata kuumaksega kodulaenule. Kraft lausus, et Nordea on Eestis turuliider ettevõtete tooraineriskide maandamisel — olgu tegemist siis metalli, kütuse või mõne muu tooraine hinnakõikumisega.

Kliendigruppidest rääkides ütles Kraft, et Nordea tahaks edaspidi rohkem pöörata tähelepanu eksporti genereerivate ettevõtete finantseerimisele, seni oldi aktiivsem kinnisvara ja transpordisektoris. “Samuti näen võimalust avalikus sektoris,” viitas ta avaliku ja erasektori koostöös tehtavatele ehk nn PPP-projektidele, kus Nor¬dea saaks osaleda mõnes sündikaatlaenus