Nordika Kindlustuse poliise ei aktsepteeri või ei soovita oma klientidele Hansapank, Optiva Pank, Hansa Liising Eesti, Ühisliising, Eesti Tööstusliising, Avis Autorent ja Liising, selgus reedeses küsitluses.

Juba ligi aasta ei ole Nordika Kindlustus Hansapanga aktsepteeritavate kindlustusseltside nimekirjas, tunnistas Hansapanga krediidiriski juht Tiit Jõemets. Nordikat ei ennistatud sinna ka paar nädalat tagasi olnud laenukomitee istungil, märkis ta. Küsimusele, millega Hansapank seda seisukohta põhjendab, vastas Jõemets, et pangal on tavainimesest tavaliselt paremad võimalused hinnata seltsi usaldusväärust ja võimet endale võetud kohustusi hiljem ka täita.

Eelmise aasta lõpus, kui Hansapank Nordika suhtes eitava seisukoha võttis, põhjendas Jõemets seda seltsi portfelli liiga riskantse struktuuriga ning kõrge kahjususega. Jõemets viitas Nordika liialt suurele liikluskindlustusportfellile ja 35 miljoni kroonisele investeeringule Maapanka. Praeguseks on Nordika Kindlustus Maapanga investeeringust tulnud 35 miljoni kroonise laenukohustusega Nordika Kinnisvara kontsernist välja müünud. Nordika Kinnisvara müüdi tundmatule offshore-firmale Rosewille Equities Ltd.

Eesti Tööstusliisingu finantsdirektor Teet Parring tunnistas, et ka nendel puudub Nordikaga koostöö. «Ei saa öelda, et me neid ei aktsepteeri, kuid igal firmal, kes oma varasid kindlustab, on olemas kindlustuspoliitika,» lausus ta, «valime seltse selle alusel, kes on meie hinnangul kõige usaldusväärsemad -- praegu valdavalt seltsid, kellel on välisomanikud, kes on omal maal suured tegijad kindlalt välja kujunenud tegevusprintsiipidega.»

Avis Autorent ja Liisingu rendiosakonna juhataja Tarvo Stint ütles, et kuigi neil on vabad käed seltsi valimisel, peavad nad arvestama nende partneriteks olevate liisingufirmade eelistustega. «Nordikat me aga ei vali, sest temaga on meil probleeme olnud ning kogu asjaajamine käib seal üle kivide ja kändude,» lausus ta, «tahame suhelda usaldusväärsete partneritega.»

Novembri alguses teatas Hansa Liising Eesti, et liisinguperioodi ajaks vara kindlustamisel ei aktsepteeri nad peale litsentsi kaotanud ASA Kindlustuse ja pankrotistunud Ühiskindlustuse ka Nordika Kindlustuse poliise. Hansa Liising Eesti ASi juhataja Sander Kaus põhjendas seda Nordika poolsete kahjude hüvitamata jätmisega mitmel korral. Reedel teatas Kaus, et praeguseks on üksteisega tekkinud kitsaskohtadest räägitud ning kui Nordika kokkulepitud tingimused täidab, võib koostöö aasta lõpuks taastuda.

Nordika Kindlustuse juhatuse esimees Tiit Arge ütles, et Hansa Liising Eestiga peaks lähiajal probleemid lahenema. Liisingufirma nõudmised piirdusid vaid üksikute kahjujuhtumitega, millest mõned on Nordika nõus ümber vaatama, lisas ta. «Teiste pankade ja liisingufirmade puhul olen ma küll kurb, kui meid ei aktsepteerita,» rääkis ta, «kuid samas näitab see meie head turuolukorda, kus me ei ole mõjutatavad paari suurkliendi, liisingu või panga otsusest kedagi mitte aktsepteerida.»

Teiseks ei ole Nordika ise sellele turule ka kippunud, sest kasko- ja varakindlustuse hinnad dumpinguga äärmiselt madalad, märkis Arge.

«Siin kaovad järjest seltsid ära, viimane, kes teatas oma ärasöömisest, on Leks, kus omanikud müüsid justkui juhtkonna selja taga firma maha,» lausus Arge. «See on kogu selle võitluse tagajärg. Meil seda probleemi ei ole, sest me pole läinud ka teadlikult turuosa suurendamisele dumpingu või kahjumi arvel.»

Arge ütles, et kui Sampo Eesti Kindlustus tõstab kaskokindlustuse hindu, muutub see valdkond ka Nordikale atraktiivsemaks. Siis on hoopis teisel tasemel võimalik läbi rääkida pankade ja liisingufirmadega laenutagatiste kindlustajateks saamiseks, rääkis Nordika Kindlustuse juhatuse esimees.