Jälgi toidu pakendil olevat säilimisaega
“Kõlblik kuni” kuupäevaga toitu ei tohi pärast pakendile märgitud kuupäeva tarvitada. “Parim enne” kuupäevaga toitu tohib tarvitada pärast pakendile märgitud kuupäeva möödumist vaid juhul, kui see toit on kvaliteetne. Tuleb meeles pidada, et sageli ei ole sellise toote omadused enam head.

Toidu säilitamisel jälgi tootja poolt ette nähtud temperatuuri
Poest koju jõudes pane jahutatud ja külmutatud toidud võimalikult kiiresti külmkappi, järgides ettenähtud temperatuuri.

Enne toidu valmistamist pese käsi
Pese käsi ka toidu valmistamise ajal, näiteks pärast toore toiduga kokkupuutumist või kui katkestad toidutegemise muude toimingute tõttu.

Pese hoolikalt värskelt tarbitavaid puu- ja juurvilju

Ära külmuta sulanud toitu uuesti, vaid valmista sellest kuumtöödeldud roog

Väldi toore ja töödeldud toidu kokkupuudet
Töödeldud toit võib toore toiduga kokku puutudes saastuda.

Jälgi tootja soovitusi toidu valmistamiseks
Loe hoolega pakendilt tootja soovitusi toidu valmistamiseks ja töötlemiseks.

Kuumuta toitu vähemalt 75 °C sisetemperatuurini
Toidu taaskuumutamisel ei piisa toidu soojendamisest, kuna temperatuur vahemikus 10–60 °C on soodne paljude mikroorganismide kasvuks.

Jahuta kuumtöödeldud toitu enne külmkappi asetamist
Kuum toit tõstab külmkapi sisetemperatuuri. Jäta külmkapis toitude vahele ruumi, et õhk saaks vabalt ringelda.

Hoia köök ning köögi tööpinnad, -vahendid ja toidunõud puhtana
Toit võib kergesti saastuda ühiste tööpindade ja -vahendite (lõikelauad, noad) kasutamisel. Kasuta toore ja töödeldud toidu töötlemisel eri tööpindu ja -vahendeid või puhasta neid hoolikalt.

Tervislikku söömist!

Allikas: Põllumajandusministeerium