Praegu 16 aktsionäriga Elcogeni juhataja Enn Õunpuu sõnul tahetakse omakapitali suurendada ligi poole võrra 5,2 miljonilt kroonilt 8 miljonile kroonile.

Tegemist on suunatud pakkumisega, kuid Õunpuu sõnul ei öelda ära ka väljastpoolt tulijatele. “Seni pole avalikku aktsiamüüki toimunud, informatsioon on levinud põhiliselt tuttavate seas,” lausus ta.

Eesti teadlaste uuringuid odava kütuseelemendi leidmiseks rahastava ASi Elcogen aktsionärideks on eri firmade kaudu näiteks Tarmo Sumberg, Tiit Kuuli, Vahur Pindma, Andres Eesmaa, Leho Siimsen ja Toivo Urva ning Peter Lind.

ASi Hamresol kaudu on Elcogeni aktsionäriks selle juhataja Enn Õunpuu, eraisikust aktsionär on Elcogeni finantsjuht Kristel Tumm. Eraisikuna on aktsionär ka ASi Thulema peadirektor August Kull.

Kull ütles Elcogeni aktsiatesse investeerimist kommenteerides, et igaüks otsib teed oma raha kasumlikumaks paigutamiseks. “Samas on mul usk meie teadlaste ja inseneride potentsiaali,” sõnas ta. “Ma usun kütuseelemendi uurimise tulemustesse.”

Ka teised aktsionärid loodavad investeeritud raha tulevikus tagasi saada. “Mina ise loodan tagasi saada kümme korda nii palju, kui investeerinud olen, aga konkreetset tulemit on põhimõtteliselt võimatu ennustada,” rääkis Enn Õunpuu, kelle sõnul võidakse kommertskasutuseks kõlbulikule kütuseelemendile oluliselt lähemale jõuda viie aasta jooksul.

Kütuseelemendi kommertskasutusse võtmiseks peaks elemendi praeguste prototüüpide hinda kordades odavdama. Praegu kilovati elektrienergia tootmiseks kuluva 4000–10 000 dollari asemel taotletakse teadusuuringute tulemusena vähemalt 800–1500dollarilist hinda. “USAs on reegliks, et 1 dollar võrdub üks vatt,” sõnas kütuseelemendi uurimisega tegelev akadeemik Endel Lippmaa (pildil).

2001. aastal asutatud Elcogen sõlmis samal aastal esimesed uurimistöö lepingud Tartu Ülikooli Füüsikalise Keemia Instituudi ning Keemilise Bioloogia ja Füüsika Instituudiga Tallinnas.

Lepingute kohaselt rahastab Elcogen 8,5 miljoni krooni ulatuses kahe teadusasutuse rakendusuuringuid kütuselemendis kasutatavate materjalide ja tehnoloogiate alal.

Sellel nädalal avati Tallinnas Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudis Elcogeni rahastatud labor, kus viiakse läbi kütuselemendil põhinevate seadmete kommertsialiseerimise tarvis uute lahenduste leidmiseks mõeldud fundamentaal- ja rakendusuuringuid.