Viikbergi ennast kohtus ei olnud. Maksuteemal Viikberg kommentaare ei andnud, soovitades küsimustega pöörduda oma esindaja IMG Konsultandi juhi Ardo Ojasalu poole.

Ojasalu ütles kohtule, et märtsi lõpupäevadel Viikbergile määratud täiendava tulumaksu näol oli tegu väga suure summaga. “Maksud määrati selles ulatuses, kui oli tehtud tehinguid Apex Equipment Ltd kontolt,” rääkis Ojasalu. Tema sõnul oleks maksuamet pidanud maksustama mitte Viikbergi, vaid väärtpaberite ostu-müügiga tegelenud offshore-ettevõtet Apex Equipment Ltd.

Maksuameti hinnangul seisis Apex Equipment Ltd taga ainuisikuliselt Charlie Viikberg ise, kes oli offshore-ettevõttele kolm pangaarvet avanud ja neid käsutas.

Apex Equipment Ltd kontodelt tegi Viikberg ülekandeid oma isiklikule kontole ja maksis tema omandusse jõudnud kinnistu eest Tallinna kesklinnas. Nendelt kontodelt võttis Viikberg välja ka sularaha.

Ojasalu sõnul kaebas Viikberg maksuameti kohtusse seetõttu, et too kohustas Viikbergi vastama otseselt Apex Equipment Ltd-d puudutavatele küsimustele. Kuna maksuamet kontrollis Viikbergi kui eraisiku tulumaksu tasumise õigsust aastatel 1997–2000, siis info liikumise kord ettevõttes ja ettevõtte tulu Viikbergi maksumenetlusse ei puutunud.

Ka heitis Viikberg maksuametile ette, miks kasutati talle maksu määramiseks Divecist võetud dokumente vaatamata sellele, et Diveci võetus tunnistati õigusvastaseks ja sealtkaudu hangitud dokumentide kasutamise vajadust tuleb iga maksumaksja puhul eraldi kaaluda.

Kohus märkis, et Viikbergi kaebuse rahuldamine või mitterahuldamine ei mõjuta kehtivat maksuotsust. Ojasalu sõnul pole Viikberg veel otsustanud, kas kaebab maksuotsuse kohtusse või mitte.