Töötukassa teatel maksab riik mais Onako Eesti 22 töötajale töölepingu kollektiivse ülesütlemise hüvitist kokku 529 746 krooni. Tööle jääb ainul jurist, keda seadus ei luba alla 3 aasta vanuse lapse emana koondada.

Onako Eesti tegevdirektor Lemmik Lehtmets ütles, et ehkki ka tema läheb koondamisele, tegutseb firma edasi. Tema sõnul oli koondamine vajalik seoses uute suundadega Onako Eesti Grupi tegevuses Eestis. Kavas on nii organisatsioonilised kui ka juhtimisalased muudatused, kuid ettevõte jääb ka edaspidi transiidi vallas tegutsema, rääkis ta. Töötajad koondatakse Lehtmetsa sõnul vastavalt juhatuse plaanidele, kuid nad võivad konkursi korras tööle tagasi saada.

Lehtmetsa sõnul pole Onako Eesti eelmise aasta suvest saati enam naftat läbi Eesti vedanud ning põhiline tegevus on toimunud Venemaal, Ukrainas ja Kasahstanis. “Hetkel meil Eestis tegevust pole, kuid plaanid on ja firma jääb alles,” kinnitas ta. Lehtmetsa sõnul on Onako Eestil vara rohkem kui kohustusi ja mingit pankrotiohtu pole.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel ütles, et vaatas Onako toimikut tähelepanelikult, sest töötajate palganumbrid olid üsna suured ja väljamakstav summa kopsakas. “Kuna kõik andmed vastasid tegelikkusele ja taotlusel oli ka tööinspektsiooni kooskõlastus, polnud meil põhjust keelduda,” rääkis ta. Kõigi töötajate koondamise põhjusena oli Paaveli sõnul toodud lepingupartneri ärakukkumine eelmise aasta suvel ja võimetus uusi lepinguid sõlmida. “Kui siin on tegu vigurdamisega, on see muidugi kahetsusväärne,” lausus ta. Katse korral kindlustust välja petta on töötukassal võimalik teha tagasinõue, lisas ta.