Chris Mayer ja Bill Bonner Daily Reckoningist tegid tema edu saladusetest raamatut Templeton’s Way With Money: Strategies and Philosophy of a Legendary Investor märkmeid ja koostasid selle põhjal kümme mõttetera.

Kuulus fondijuht alustas Templetoni kasvufondiga 1954. aastal ja juhtis seda 1992. aastani. 38-aasta keskmiseks tootluseks kujunes 16% aastas. Ta ületas turu tootlus nelja protsendipunktiga aastas. Ta ei kasutanud selleks võimendust ning omas sageli suurt osa fondi varadest rahas.

Kui keegi paigutas 10 000 dollarit Templetoni fondi 1954. aastal, oleks 1992. aastal see kasvanud 1,7 miljoniks dollariks. See tähendab raha 170-kordistamist.

* Ta ostis aktsiaid odavalt

* Kui odavaid aktsiaid ei leidnud, ootas ta hoides raha või võlakirju. Kuna ta ei olnud tehingute ajastaja, siis vältis ta sellega olukordi, kui investorid kaotasid mõistuse.

* Ta investeeris kogu maailma. Ta otsis võimalusi üleilmselt. 1970ndate alguses investeeris ta suurelt Jaapani, kui see aktsiaturg oli ebasoosingus. Ta leidis sealt odavate hindadega kiiresti kasvavate ettevõtete aktsiad. 1974. aastal oli tema fondist 62% Jaapani aktsiates. Seevastu maailma aktsiaindeksis oli Jaapani aktsiates vaid 12%.

* Ta ei kartnud oma arvamust muuta. 1978. aastaks oli tema fondi portfellist vähem kui 10% Jaapani aktsiates. Kui aktsiad muutusid kalliks, siis ta müüs need ära. Kui 1989. aastal oli maailma aktsiaindeksis Jaapani osakaal 40%, oli Templetoni portfellist 0% Jaapani aktsiates. Oluline on see, et Templeton ei armunud oma investeeringusse, vaid kohanes turul valitseva olukorraga. Iga asi on õige hinna juures müügiks.

* Ta ei kartnud kontsentreerida investeeringuid. Kui tal oli kindel veendumus, tegi ta sageli suuri panuseid. Näiteks oli 1969. aastal tema fondist 15% ühe ettevõtte aktsiates, rääkimata varem näiteks toodud üle 60% panusest Jaapani aktsiaturule. See käitumismuster oli Templetonile omane kogu elu.

* Ta reisis palju. Guru kirjutas, et välismaal reisimisel ei olnud tähtis leida ainult investeeringuid, vaid õppida maailma tundma.

* Guru edukus kasvas Wall Streetilt lahkudes. Templeton kolis 1968. aastal Bahama saartele. Ta töötas seal üksi enam kui tuhande miili kaugusel Wall Streetist. Vahetevahel kulutas ta analüüsile vaid mõne tunni päevas. Ka tänapäeval töötab palju edukaid investoreid mujal kui Wall Streetil.

* Ta ei olnud alati edukas. Ka parimatel investoritel on sageli kehvalt paistvaid perioode. Templeton ei olnud selles osas erand. Tema fond näitas miinust 10 aastal 38-st ehk pea veerandi ajast.

* Keskmiselt hoidis guru aktsiat 4-5 aastat. Ta soovitas investoritel hinnata tema tegevust viie aastase tootluse alusel. Vähesed investorid hoiavad oma aktsiad isegi aasta või kaks. See on nagu tõmmata tomatitaim välja enne tomatite valmimist.

* Investorina oli Templetoni parimad aastad viimased 20 aastat. Ta loobus fondi valitsemisest alles ligi 80-aastasena.

Sir John Templeton elas 1912-2008.