Panga nõukogu esimees Gunnar Kraft kinnitas, et pangajuhid otsivad võimalusi muuta töö senisest efektiivsemaks ja rohkem müügile orienteerituks. “Eks me ikka räägime sellest ja oleme ka üht-teist teinud,” rääkis ta.

Juhatuse esimehe Härmo Värgi sõnul on pangasisesed ümberkorraldused käimas. “Praegu on nendest raske rääkida, sest palju on alles ees ja arutamisjärgus,” ütles ta.

Värk ei osanud öelda, kui palju inimesi koondatakse. “Osa on juba koondatud, aga töökohtade vähendamise lõplik arv ei ole veel teada. Me pole sellest ka maja sees väga avalikult rääkinud ja ma ei tahaks, et see info ajakirjanduse kaudu töötajateni jõuab.”

Üheks ümberkorralduste osaks on Värgi sõnul äripanganduse ja korporatiivpanganduse divisjonide ühendamine. “Mõlemad osakonnad tegelevad ettevõtetest klientidega, nii et mõttekas on nad kokku panna,” kinnitas ta.

Lisaks kaalub pank mõnede teenuste, näiteks väärtpaberivahenduse, sisseostmist väljastpoolt. “Neid asju peab alles kaaluma,” ütles Värk.

Ühe Optiva Panga endise töötaja sõnul ei motiveeri praegused, suurelt osalt formaalsed struktuurimuudatused töötajaid ega sisenda neisse kindlust. “Pannakse sind teise kohta istuma, öeldakse, et allud nüüd teisele inimesele, ja loodetakse, et sinu töö muutub tänu sellele mitu korda tulemuslikumaks,” kirjeldas ta. “Minu arvates on see rohkem surnud hobusele õhu sissepuhumine – ega paljalt struktuuri muutmisega investoreid ei püüa.”

Lisaks koondatutele otsivad uusi töövõimalusi ka need töötajad, kes soovivad areneda kiiremini, kui juba enam kui aasta uut omanikku oodanud pank seda pakub.

Endine Optiva Panga vanemmaakler Kaur Elviste asus esmaspäeval tööle väärtpaberivahendusfirmasse Trigon Securities. Tema sõnul oli kindlusetus tuleviku suhtes üks töökohavahetuse põhjus.

“Segane ja eesmärkideta aeg kestis natuke liiga pikalt. CVsid ma just laiali ei saatnud, aga tuli teine pakkumine, ja kui oli valida selgusetuse ja selguse vahel, valisin viimase,” ütles Elviste.

Eile teede- ja sideministri nõunikuks saanud Optiva Panga endine arendusdirektor Ardo Ojasalu ütles, et lahkus pangast, sest töötas paralleelselt Eesti Raudtee nõukogu liikmena. “Raudtee asjad võtsid rohkem aega, kui algul arvasin, nii et pidasin ausamaks pangatööst üldse loobuda,” selgitas ta.

Ehkki segane omandiseis takistab panga pikaajalise strateegia kujundamist, pole Optivas 57protsendilist osalust omav Eesti Pank seni ühegi võimaliku investoriga kokkuleppele jõudnud.

“Midagi uut pole, protsess käib,” ütles Härmo Värk uue omaniku otsimise kohta.

Üheks tõenäoliseks ostjaks on peetud soomlaste Sampo-Leonia gruppi, kes aga eitab selleteemalisi läbirääkimisi Eesti Pangaga. Pangandusallikate sõnul soovib Eesti Pank ostjate puudumisel ühendada oma tütarpanga selles vähemusosalust omava Ühispangaga, aga ka viimane on teatanud, et pole Optiva Pangast huvitatud.