Kogu eelmise aasta suhteliselt stabiilset majandustegevust näidanud Optiva Pank sai detsembrikuus 30 mln krooni kahjumit, mis viis kogu mulluse majandustegevuse tulemuse 18,7 miljoni krooniga miinuspoolele.

«On raske öelda, kas see kahjum tuli regulaarsest laenutegevusest või mõnest vanast kappi jäänud luukerest, kuid eeldatavasti on tegemist müügieelse bilansipuhastusega,» ütles Suprema analüütik Paavo Põld ja tunnistas, et Optiva Panga suured provisjonid tulid üllatusena.

«Detsembris oli olulisi sündmusi, mille tulemusena pidime tagatisvara alla hindama,» ütles Optiva Panga juhatuse liige, finantsdirektor Priit Perens ja tunnistas, et ega panga töötajadki sellise tulemuse üle rõõmusta. Ta lisas, et ümberhindlus otsustati teha enne auditi lõppu, sest vastasel juhul oleks see olnud turule suurem löök.

Perens ei soostunud täpsustama, millised detsembrikuised sündmused vara ümberhindamise tingisid ja kas see ümberhindlus oli seotud strateegilise investori kaasamisega. «Ma ei saa mingit kommentaari anda,» ütles ta.

Perensi sõnul oli ümberhinnatud tagatiste hulgas nii kinnisvara kui väärtpabereid. Panga finantsjuht avaldas lootus, et auditeerimise käigus ei ilmne täiendavate provisjonide tegemise vajadust. «Praeguse info kohaselt peaksid tehtud provisjonid olema lõplikud,» ütles Perens.

Optiva Panga laenukahjumite eraldisteks tehtud reserv on kogu panga eksisteerimise vältel olnud keskmiselt kolm korda suurem kui teistel kommertspankadel ja moodustanud 9% laenuportfellist. Detsembri lõpus oli see tõusnud 11,8% tasemele.

Eesti Panga direktor Valdur Laid möönis eelmise aasta lõpus, et keskpanga soov on müüa osalus Optiva Pangas selle aasta esimesel poolaastal. Optiva Panga juhatuse esimees Härmo Värk andis töötajate aastalõpupeol peetud pöördumises kuuldavasti lootust, et uus tuumikomanik ostab osaluse juba esimeses kvartalis.

Trigon Capitali peaanalüütik Toomas Reisenbuk ütles, et investoritele ei meeldi sellised üllatused, eriti aasta lõpus, ning rahulikumalt reageeritakse igasugu ümberhindlustele siis, kui seda tehakse jooksvalt kvartalite kaupa. Sellele vaatamata ei tohiks ootamatul kahjuminumbril panga aktsia hinnale olulist mõju olla. «Kui Optiva hind sõltub kuulujuttudest, mis käivad selle ümber, kes ja millal strateegilise osaluse ostab, ei oma kahjuminumber olulist tähtsust,» ütles Reisenbuk.