Ostujõu kalkulaatoriga arvutamine näitab tarbijale kui palju mõjutavad hinnamuutused ja isiku teenitav palk tema ostujõudu. See tähendab, et kalkulaatori abiga on töötajal lihtne teada saada, kui palju on hetkel võimalik teenitavat raha kulutada mingite hüvede peale võrreldes eelmiste aastatega.

Kuidas seda aga kindlaks teha? Näiteks võib tuua Eesti keskmist brutokuupalka teeniva töötaja ostujõu erinevuse viimase kahe aasta jooksul.

Statistikaameti andmetel oli eelmise kvartali keskmine netokuupalk 673 eurot. Kasutades ostujõu kalkulaatorit ilmneb, et võrreldes 2011. aastaga vähenes töötaja ostujõud 2012. aastal 3,7 protsendi võrra. See tähendab, et võrreldes 2011. aastaga sai sama palka teeniv isik 2012. aastal iga kuu lubada endale 26 euro võrra vähem hüvesid. Aastas vähenes kulutatav rahasumma aga 312 euro võrra ehk pea poole netokuupalga jagu. Vanas Eesti rahas teeb kaotatud rahasumma kokku aga korralikud 4882 krooni ja 80 senti.

Statistikaamet avaldab iga kuu tarbijahinnaindeksi ja keskmise palka ning avaldab ka selle reaalkasvu, milles tarbijahinnaindeksi muutuse mõju on arvesse võetud. Need näitajad peegeldavad üldist trendi riigis, samas konkreetse inimese olukord võib olla sellest erinev. Üksikisiku olukorra väljaselgitamiseks on ostujõu kalkulaator. Samuti saab ostujõu kalkulaatorit kasutada edukalt palgatõusu efektiivsuse või pensioni väljaarvutamiseks.

Ostujõu kalkulaator kasutab arvutustes vastava kalendriaasta keskmist tarbijahinnaindeksit. Jooksva aasta kohta kasutatakse viimast avaldatud kuuindeksit.

Ostujõu kalkulaatori leiad SIIT.