Mais 2001 ostis MTÜ Tehvandi Tervisekeskus õigusjärgselt omanikult ümmarguselt 14 ha maad ja sõlmis hiljem Ida-Virumaa ärimeestega seotud firmaga Ricco Ehitus hoonestusõiguse lepingu.

Ricco Ehitusega on seotud ärimehed Mahmud-Apandi Mahmudov ja Magomed Magomedov. Neist esimest tuntakse kui Kohtla-Järve betoonisegude tootjat, kes osaleb ka biokütuste ja õlidega tegelevas firmas. Magomed Magomedovi näol on tegemist pea sama värvika ärimehega. Ta peab lugu spordist, kuid tema elu rippus samas 1997. a juuksekarva otsas, kui ta ühe oma tuttavaga Ida-Virumaal autos tülli läks ja viimane teda kõhtu tulistas.

Kuldar Aavik MTÜ Tehvandi Tervisekeskusest kinnitas, et Ricco Ehitust juhib suusaspordist lugupidav inimene ning tal pole põhjust tema ausates kavatsustes kahelda.

Sama maad taotleb sihtasutuse Tehvandi Olümpiakeskus loomise kaudu enda kätte suusaliit. Nagu ütles Otepää vallavanem Aivar Nigol, muutub kogu Tehvandi olümpiakeskus muidu mõttetuseks.

Kohtus käib praegu vaidlus, kas maa peremeheks jääb MTÜ Tehvandi Tervisekeskus või saab vald selle sundvõõrandada ja anda loodavale sihtasutusele. Ometi määrati maa saatus juba 2001. a oktoobris, kui kohtuprotsess maa üle oli juba alanud, kuid pooleli.

Oktoobris 2001 sõlmiti nimelt leping, mis näeb ette Tehvandi talu kinnistu, mille sisse jääb parimate vaateplatsidega nn hobuseraua kurv, valla poolt tasuta üleandmine loodavale sihtasutusele Tehvandi Olümpiakeskus. Samas lubab seadus ostueesõigusega omandatud kinnisasja võõrandada ainult avalikul enampakkumisel. Ida-Virumaa ärimeestele annabki samas võidushansid see seadusest möödavaatamine lepingus, millega otsustatakse luua sihtasutus Tehvandi Olümpiakeskus ja talle enampakkumiseta maa käest ära anda.

Seega otsustasid suusaliit, vallavalitsus ning kultuuriministeerium maa saatuse enne jõustunud kohtuotsust. SA moodustamislepingule on alla kirjutanud suusaliit reformierakondlase Toomas Savi isikus, tema erakonnakaaslased kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles ning Otepää vallavanem Aivar Nigol.

SA Tehvandi Olümpiakeskus, mille loomine on praegu pooleli, peaks hakkama korraldama rahvusvahelisi tiitlivõistlusi. Lisaks peaks ta haldama Tehvandi suusakeskust.

Suusaliit kohustub lepingus tagama rahvusvaheliselt suusaföderatsioonilt toetusraha. Kultuuriministeerium omakorda kohustub taotlema järgmise viie aasta jooksul sihtasutuse tegevuseks summasid. Otepää vallavalitsus aga loeb omakorda enda kohustuseks kavandada valla eelarvesse üks mln kr keskuse arendamiseks. Lisaks lubatakse tagada Tehvandi talu kinnistusosa ehk selle maa, mille üle praegu võideldakse, tasuta üleandmine hiljemalt 31. detsembriks 2002.

Maa saatusest sõltub, kes hakkab korraldama tippsuusavõistlusi, sest kaks spordikompleksi kõrvuti teineteist elada ei laseks.

“Eks siis näis, kes pakub võistluste korraldamiseks väiksema summa ja kes elab odavamalt,” märkis Kuldar Aavik, kes ei ole varjanud kava ehitada sinna 40 mln kr maksev konkureeriv kompleks.

Mis saab siis, kui MTÜ Tehvandi Tervisekeskus ning Ricco Kinnisvara võidavad kohtus ja vald ei saa maad sundvõõrandamise kaudu kätte?

Otepää vallavanema Aivar Nigoli arvates luuakse sellega ohtlik pretsedent. Sellega õõnestataks valdade eeliostuõigust üldse, igal pool ja tervikuna.

“Meie eesmärk on ikkagi üldine huvi, mitte ärihuvid nagu vastaspoolel” väitis Nigol, kelle arvates kaotab Tehvandi keskus ilma selle maata mõtte. “Meil on praegu tegemist ainukese olümpiatreeningkeskusega, see tuleks siis mujale välja arendada, aga kas see on riigile mõistlik?”

Kultuuriministeeiumi spordiosakonna juhataja kt Elgur Palta kinnitusel alustaks loodav SA Tehvandi Olümpiakeskus siis lihtsalt ilma selle maata. “Konkurents on igati tervitatav,” märkis Palta vastuseks küsikmusele, mis juhtub, kui sihtautus maast ilma jääb.

“Riigiasutus oleks liiga jäik, sihtasutus saab võtta näiteks laene,” põhjendas Palta SA loomist. Tema kinnitusel on SA kava praegu rahandusministeeriumis kooskõlastamisel, sealt edasi peaks kava liikuma valitsusse.