Eelmise aasta juulis Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) uueks juhiks saanud Tiit Ottis kasutab võimalust panna ainuisikuliselt veto objektijuhtide ja töövõtjate vahel sõlmitud kirjalike kokkulepete täitmisele, millega peatatakse väljamaksed töövõtjatele juba teostatud tööde eest. Selle tõttu ulatub Ottise poolt peatatud RKASi väljamaksete maht miljonitesse kroonidesse. RKASi juhatuse esimees põhjendas enda tegevust sellega, et paljud objektijuhid on ületanud volitusi ning sõlminud kahjulikke kokkuleppeid.

Üks töövõtja, kellele RKAS võlgneb teostatud tööde eest üle 1,6 miljonit krooni, on Narvas tegutsev tulundusühistu Impost, mis võitis 2003. aasta sügisel Narva linnakohtu hoone renoveerimise enampakkumise. Lisaks kohtuhoone täielikule renoveerimisele tellis RKAS ehitusfirmalt veel 415 000 krooni maksma läinud kõrvalhoone.

Ettevõtte finantsjuht Ljubov Petsenenko süüdistab firma raskustes just RKASi. “Oleme püüdnud enda raha kätte saada juba möödunud aasta septembrist alates. Meie firmale on see suur raha,” lausus ta. Solvav on ettevõtte juhtkonnale ka see, et RKAS ei reageeri nende meeldetuletustele ning on kõik nende dokumendid kommentaarideta tagasi saatnud.

RKASi endine juht Enn Teimann ütles, et tema ajal oli teine struktuur ja organisatsiooni ülesehitus ning kooskõlastamisi nõukoguga oli igal etapil rohkem, nii et üllatusi polnud. “Tollal otsustas ehitusdirektor koos juhatusega, kas erakorralist tööd on vaja teha, ja leppis siis tööde teostajaga kokku. Kõik arved kinnitas juhatus,” lausus ta.