Sotsiaalministeeriumis väljatöötatud määrus võtab soodusravimite komisjonilt, mis praegu otsustab 730 mln krooni jagamise üle, kohustuse jälgida seda, kas riigil tegelikult on raha kõigi nende ravimite kompenseerimiseks, mis komisjon soodusnimekirja lülitab.

Sotsiaalminister Siiri Oviiri sõnul tagab kontrolli kulutuste üle komisjoni kohustus anda tagasisidet ja teha koostööd haigekassaga. “Määrus on alles väljatöötamisel, seda ei maksa veel puhta kullana võtta,” ütles Oviir.

Juba praegu on riigi poolt soodusravimitele makstav summa kasvanud igal aastal ligikaudu 100–150 mln krooni võrra, olles käesoleval aastal 730 mln krooni.

Samuti on sotsiaalminister Siiri Oviiril lähiajal võimalus allkirjastada määrus, millega ta aitab ravimitootjate esindaja soodusravimite komisjoni.

Ravimitootja edu ja firma kasum sõltuvad ravimi pääsemisest soodusravimite nimekirja, sest riik, kattes suurema osa kalli ravimi hinnast, teeb selle tavainimesele taskukohaseks.

Korduvalt on sotsiaalministri poole pöördunud endine USA suursaadik Melissa Wells, pärides USA firmade toodetavate ravimite käekäigu üle soodusravimite komisjonis. Näiteks tegi Wells järelepärimise ravimifirma Pfizer toodetava südameravimi Norvasc kohta, mis läinud aastal soodusravimite nimekirja pääses ja tänu sellele oma käibe kaheksakordistas.

Soodusravimite komisjonis ei ole ametlikult ette nähtud kohta ravimitootjatele või -müüjatele, seal on esindatud arstid ja ravimite tarbijad. Kuid tänu sotsiaalministri määrusele saaks komisjonis koha Patsientide Nõukoda, mille esindajad on mitmel pool kinnitanud, et toetavad rahvusvaheliste ravimitootjate seisukohti. Näiteks tellisid ravimitootjad juriidilise hinnangu ravikindlustusseaduse eelnõu kohta, mis ilmus Eesti Päevalehe arvamusküljel Patsientide Nõukoja nime all.

“Minu seisukoht on, et soodusravimite komisjon peab tegutsema mitte haigekassa, vaid sotsiaalministeeriumi juures. Määrus on ministeeriumi ametnike välja töötatud,” ütles Oviir.

Jaanuaris ametisse asunud sotsiaalminister Siiri Oviir on järjekindlalt toetanud rahvusvaheliste ravimitootjate huve. Näiteks andis Oviir Riigikogule menetlemiseks ravikindlustuse seaduse eelnõu muutmisettepaneku, mis toetas rahvusvaheliste ravimitootjate ärihuve ja mille tekst kattub sõna-sõnalt rahvusvaheliste ravimitootjate poolt haigekassale esitatud ettepanekuga.