Järgmise aasta 1. jaanuarist peavad joogitootjad ja -importijad muutuva pakendisseaduse kohaselt lisaks klaastaarale koguma kokku 60 protsenti plast- ja plekktaarast. Samuti jõustub tagatisraha süsteem, kus lisaks kohustuslikule taara vastuvõtule hakkab kehtima pandimaks minimaalselt 50 senti ka plastpudelitele (PET) ja plekkpurkidele.

Seni toimiv süsteem tegeles vaid klaastaara tagasiostmisega, PET-pakendi korjasid aktsiisivabastuse jaoks tootjale teatud tasu eest välja jäätmekäitlejad.

Kolme suurtootja moodustatav mittetulundusühing hakkab korraldama kogu tagatisrahaga maksustatava taara liikumist. Organisatsioon liidab endaga kõik lahja alkoholi ja karastusjookide tootjad ja importijad, kes panevad turule toote, mis on pantrahaga maksustatavas pakendis, ning hakkavad organisatsioonile maksma käitlustasu. 4–5 aasta jooksu lisandub sellele omakorda n-ö laenu tagasimakse suurtootjatele algse investeeringu eest, mis on jagatud kõikide pakendite vahel.

Süsteemi väljatöötamisse investeeritav 157 miljonit krooni kulub logistika, ladude ülalpidamise, organisatsiooni administratsiooni, seadmete, IT-lahenduste ja käitlustehase rajamisse.