Paldiski Sadamate ASist 51% omav offshore-firma Tintrade Ltd andis kohtusse pankrotiavalduse Onistari vastu, nõudes tagasi alkoholitehasesse investeeritud 42,5 mln krooni.

“Nad käsitlevad seda raha, mis omal ajal omanikena ettevõttesse investeerisid, nüüd laenuna,” rääkis Onistari nõunik Tiit Maidre. Tüli tegelik põhjus peitub aga Paldiski Põhjasadamas, kust Trintrade soovib 49% aktsiate omanikku Igor Savenkovi välja tõrjuda. Maidre sõnul pakkusid Onistaris 50% suurust osalust omavad Aleksander Nakonetðnõi ja Aleksei Tðulets alkoholifirma osaluse vahetamist sadama aktsiate vastu, kuna sadamaäri on märksa perspektiivikam. Pankrotiavaldus anti sisse enne eile toimunud Paldiski Sadamate ASi nõukogu koosolekut, et mõjutada Savenkovi sellele tehingule minema, rääkis Maidre.

“Onistaris probleeme pole, kõik probleemid on siin,” ütles Savenkov eile Paldiski Põhjasadama sissekäigu juures enne koosolekut. Ta tunnistas, et temalt tahetakse osalust sadamas jõuga käest võtta. “Olles ise Onistari omanikud, nõuavad nad nüüd tootmisse investeeritud raha tagasi ja ähvardavad pankrotiga,” lausus Savenkov. Ta rääkis, et on soovinud neli kuud sadamas audiitorkontrolli teha, kuid teised osanikud pole nõus olnud.

“Nad tahavad veel pangast krediiti võtta, aga mina ei taha nendega koos kinni minna ega anna ühtegi allkirja,” ütles ta. Pärast sadamanõukogu koosolekut teatas ta, et andis kaasaktsionäridele aega finantsküsimustes korra loomiseks esmaspäevani ja kui seda ei juhtu, lahkub nõukogust. “Eks siis otsusta juba õiguskaitseorganid, kel õigus,” lausus Savenkov. Tðulets tunnistas, et läbirääkimised kahe äriühingu aktsiate vahetamiseks on tõepoolest toimunud, kuid need pole kuhugi viinud. Pankrotiavalduse kohta märkis ta: “Firma aktsionärid ja investorid on erinevad. Aitasime neid rahaga, kui oli vaja, ja nüüd tahame seda tagasi saada. Onistari pankrotist pole me huvitatud.”