Tallinna juriidiliste isikute maksukeskuse maksujärelevalve osakonna vaneminspektor Kristo Madrus ütles eile kohtus, et Paltsu suhtes jõusse jääv trahv väärteomenetlusest ja sellele lisanduv maksuõigusrikkumine lubavad algatada Paltsu suhtes kriminaalasja.

Eilsetel kohtuistungitel, millest üks arutas Paltsu ja teine Pambos Holdings OÜ kaebust maksuameti vastu, jäid nii kaebajad kui ka maksuamet oma varasemate seisukohtade juurde. Kaebajad taotlesid mullu oktoobris määratud trahvide tühistamist, väärteomenetluste lõpetamist ja kohtukulude katmist. Kohus langetab otsuse selles vaidluses nädala jooksul.

Kristo Madrus selgitas kohtule, et maksuamet juhindus trahve määrates asjaolust, et Paltsu puhul oli tegu isikuga, kes omas ühiskonnas positsiooni. “Füüsilise isiku puhul on tegu isikuga, kes peaks olema teatud määral ühiskonnas eeskujuks,” lisas Madrus, eitades karistuse kui fakti ja trahvi suuruse sõltuvust Paltsu isikust. “Karistanud oleksime igal juhul,” ütles Madrus.

“Teise poole esindaja on vaidluse olemuse väga tabavalt sõnastanud. Mul pole sellele midagi lisada,” kommenteeris Palts.

Paltsu ja Pambos Holdingsi kaitsjad Ants Karu ja Madis Päts ütlesid, et kaebuste esitajail pole selge, millal trahvitud väärteod toimusid ning milles need seisnesid. Seetõttu ei ole kaebajal võimalik ka seisukohta võtta rikkumiste võimaliku aegumise suhtes.

Kohtutoimiku materjalide põhjal maksis Pambos Holdings oma tolleaegse juhatuse liikme Tõnis Paltsu kontole 1. jaanuarist kuni 31. oktoobrini 2001 kokku 2,8 mln krooni. Igakuised ülekanded vahemikus 200 000–400 000 krooni olid vormistatud majandustegevuse avansina. Iga kuu lõpus esitas Palts raamatupidajale majanduskulusid tõendavad arved ja raamatupidaja vormistas majandustegevuse avansi jäägi kas sularahamakseks ettevõtte kassasse või laenu tagasimakseks.

Kohtus tunnistusi andnud raamatupidaja Erlike Kumar ütles, et Pambos Holdingsil oli Paltsuga 2001. aastal kaks Kumari koostatud laenulepingut, kus laenuandjaks oli Palts.

Kumar selgitas, et ta tegi ülekanded juhatuse liikme kontole vastavalt Paltsu telefoni teel antud korraldustele. Milleks Palts raha kasutas, Kumar ei tea. Samuti ütles Kumar, et ei tea, kus Pambos Holdingsi kassa asus. Seal oleva raha eest vastutas Tõnis Palts.

Palts ütles, et hoidis sularaha, mis ulatus sadadesse tuhandetesse kroonidesse, kodus. “Olen äris 90ndate algusest saadik ja Venemaaga aeti äri sularahas. Oma esimesed investeeringud telekommunikatsiooni tegin ka sularahas,” ütles Palts.

Maksuamet hindas avansiliste maksete ja laenu tagasimaksete aruandeid fiktiivseteks. Ameti hinnangul ei kasutanud Palts avansilisi makseid mitte ettevõtlusega seotud investeeringuteks, vaid isiklikuks tarbimiseks.

Palts sai väärteomenetluse käigus mullu oktoobris Tallinna juriidiliste isikute maksuametilt 3000 krooni ja Pambos Holdings 4500 krooni trahvi. Maksuameti keskasutus pole Paltsu kui eraisiku maksukontrolli veel lõpetanud. Praegu kehtiv maksukorralduse seadus lubab karistada kuni kolm aastat tagasi toimunud väärtegude eest, varasem aga kuni aastataguste väärtegude eest.