“Soodsamaid tingimusi pakub pank enda finantseeritud objektide puhul küll, seda peamiselt omafinantseeringu osas,” märkis ERI Kinnisvara Põhja-Eesti elamispindade valdkonna tegevjuht Andres Teder. Ta lisas, et tegemist on viimase aja trendiga.

Arendajate sõnul on pangad asunud riskantseid kinnisvarasektorisse antud laene eraisikutele ümber tõstma, pakkudes turu keskmisest oluliselt soodsamat intressimarginaali, väiksemat omafinantseeringut ja madalaid lepingutasusid neile ostjatele, kes valivad sama panga finantseeritud objekti.

“Pangad käituks rumalalt, kui nad — olles ise mingi arenduse finantseerijad — peaks jäigalt kinni karmidest laenutingimustest ka nende klientide osas, kes just sellelt arendajalt osta tahavad,” lausus SRV Kinnisvara juht Alvar Ild. Tema sõnul on oma klientidele soodsamate laenutingimuste kauplemine oluline osa arendaja tööst. “Teeme kõik selleks, et meilt ostjad saaksid pangast paremad tingimused. Otsime kompromissi,” nentis Ild.

Tegemist õlekõrrega paljude arendajate jaoks

Rae vallas Peetri küla ja Sauel Kadaka elurajooni kortereid vahendava OÜ Tango Vara üks omanik Tarmo Tamm peab parasjagu pankadega läbirääkimisi ning pangad on lubanud kodulaenu tingimused nende arenduste jaoks üle vaadata.

“Pangad lubasid suuremate arenduste puhul kodulaenu tingimusi leebemaks muuta. See on paljude arendajate jaoks ainus õlekõrs,” nentis Tamm. Huvilisi tema sõnul korteritele on, kuid laenukraanid on liiga kinni keeratud.

“Arusaadavatel põhjustel teevad pangad nende objektide lõpptarbijatele laenusoodustusi, mille arenduseks nad on ise laenu andnud,” kinnitas 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter.

Kinnisvaraarenduseks laenamine on lühiajaline ning suhteliselt riskantne, eratarbijale laenamine on pikaajaline ja suhteliselt madala riskiga, selgitas Vahter.

Uus Maa juht Mika Sucksdorf on peaaegu kõikide arenduste puhul täheldanud, et nende kodupangad pakuvad paremaid laenutingimusi.

“Oleme ka ise pankadega läbi rääkinud, et saada klientidele paremaid laenutingimusi, näiteks koostöökuu raames,” rääkis Sucksdorf, kelle sõnul on paremate pakkumiste saamine igati teretulnud.

Kuni poole madalam intress ja väike omafinantseering

Liiga uljalt laenukoormat kasvatanud ja nüüd seetõttu tõsistesse raskustesse sattunud Q Vara juht ja üks omanikest Alo Lillepea kinnitas, et koostöö eesotsas Sampo Pangaga võimaldab neil ostjatele turutingimustest oluliselt paremaid pakkumisi luua.

“Näiteks Kirsiaia korterite puhul oleme võimaldanud omafinantseeringut alates 10 protsendist, samuti turust kuni poole madalamat intressimarginaali,” sõnas Lillepea.

Arco Vara arendusdivisjoni juhi Veiko Taevere sõnul saab laenutingimuste pehmendamisest rääkida siis, kui riske jagatakse. “Näiteks peab arendaja ise garanteerima mingi osa kliendi sissemaksest,” märkis Taevere. Ta lisas, et mullu on pangad Arco kogemusel laenutingimusi üksnes karmistanud.

Pangad eripakkumisi valdavalt omaks ei võta

Kui Swedbank vihjas, et soodsama kodulaenu saamisel on tõesti eeliseid panga poolt finantseeritud arenduste ostjatel, siis SEB, Sampo ja Nordea eitasid selliseid eritingimusi.

“Sooduspakkumisi oleme koostöös meie partneritest kinnisvaraettevõtetega klientidele teinud praegu ja ka varem. Muutunud oludes on peamisteks märksõnadeks kohanemisvõime ja paindlikkus,” sõnas Swedbanki ettevõtete finantseerimise divisjoni direktor Tauno Vanaselja.

Vanaselja toonitas, et heade laenutingimuste saamiseks ei piisa siiski ainult sellest, et klient soovib osta Swedbankist laenanud arendajalt. “Tegu peab olema ka inimesega, kelle makseajalugu on korrektne ja maksevõime korralik,” märkis Vanaselja.

“Teeme koostööd kõigi Eesti suuremate kinnisvaraarendajatega ning mingeid ebavõrdseid eelistusi siin ei tee,” väitis Sampo Panga jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur. Osaleme oma pakkumistega arendajate kliendipäevadel ning samuti oleme tutvustanud oma erinevatele kliendigruppidele heade koostööpartnerite huvitavamaid pakkumisi, jäi Vanajuur võimalikult üldsõnaliseks.

Ka Nordea ja SEB eitasid eritingimusi ostudele nende finantseeritud arendajatelt.

“Kui meie koostööpartneri arendatavasse majja ostetakse pind, siis see ei taga kliendile automaatselt parimaid laenutingimusi,” teatati Nordea Pangast.

SEB kommentaar jäi samuti lakooniliseks: “Ei ole eritingimusi. Soodustus saab puudutada ainult lepingutasu.”