SEB pakub väikekaupmeestele makseterminale, olenemata terminalitüübist hinnaga 5 eurot kuus. "Kui seni oli näiteks GSM-terminali kasutamise püsikulu kuus 27 eurot, siis nüüd on see 5 eurot. Usun, et selline kaarditerminalide doteerimine panga poolt avab tee kaardimaksete pakkumisele nii taksodes, turgudel kui ka paljudes muudes kohtades, kus tarbijad on sellisest võimalusest puudust tundnud," rääkis SEB jaepanga ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit, vahendab Äripäev.

Sampo panga kaardivaldkonna juhi Ainar Nurga sõnul tuleb lõviosa kaardimaksetasudest pankade vahel kahepoolselt kokku lepitud vahendustasudest, mitte kaupmeestelt teenitavast pangatulust ja kaardimaksekeskuse teenustasust, mida saavad igalt tehingult deebet- ja krediitkaarte väljastanud pangad.

Teenustasu saab langeda teatava piirini. Praegu jäävad vahendustasud Nurga sõnul 0,3 ja 0,8 protsendi vahele kaardimakse summalt. "Ilmselt on arusaadav, et kaupmehelt võetav teenustasu ei saa olla väiksem kui domineerivale turuosalisele makstav vahendustasu," selgitas ta.

Sampo sihiks on vähendada suurimat kaardi väljastanud pangale makstavat vahendustasu kallimate vahendustasu lepingute puhul vähemalt 25% võrra, mis avab tee ka jõulisemale kaupmeeste vahendustasude alanemisele, lubas Nurk.