“Kui kohustusliku pensionifondi valitseja teeb otsuse investeerida pensionifondi varasid teistesse oma fondidesse, on ta tõsises huvide konflikti olukorras,” sõnas finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve divisjoni juht Andre Nõmm.

Samas nentis inspektsioon, et kui fondivalitseja on suuteline selliseid investeeringuid osakuomanikele põhjendama, siis probleemi pole.

Kümnendik fondide mahust on pensioniraha

Hansapank, SEB ja Sampo Pank paigutasid mullu II samba pensionifondide raha edasi iseenda või oma emapanga hallatavatesse fondidesse kokku 1,4 miljardi krooni eest, mis on rohkem kui kümnendik fondide kogumahust.

Fondijuhid õigustavad neid investeeringuid peamiselt väitega, et pensionifondid saavad sama panga teistesse fondidesse investeerides haldustasult kopsakaid soodustusi.

“Hansa pensionifondid saavad tagasi pool valitsemistasust ega maksa sisenemis- ega väljumistasusid,” rääkis Hansa Investeerimisfondi fondijuht Kristjan Tamla ja kinnitas, et võrreldes pensionifondide poolt muudesse fondidesse tehtud investeeringutega on Hansa fondidele makstavad teenustasud ühed madalamad.

Sisenemis- ja väljumistasud on kirjeldatud investeeringute puhul seadusega keelatud, lubatud on üksnes fondi valitsemise tasu. “Topelttasud ei ole probleem iseenesest, kuna osakuomaniku jaoks kaasnevad täiendavad tasud igal juhul,” teatas finantsinspektsiooni järelevalve juht Nõmm.

“Kahtlused, nagu võiksid pensionifondide mingid kindlad investeeringud lähtuda soovist osakuomanikke topelt koorida, ei pea paika. Viimase välistab juba ainuüksi tihe konkurents,” kinnitas Sampo fondide juht Aari Stalde. Ta lisas, et pensionifondide vara investeerimine Sampo ja Danske grupi fondidesse toob klientidele pigem lisatulu, mitte aga lisakulu.

“Mingit koorimist ei toimu. Kõik soodustused, mis SEB Varahaldus on välja kaubelnud, makstakse pensionifondidele tagasi,” sõnas SEB Varahalduse fondijuht Vahur Madisson. SEB fondidesse investeerivad suurkliendid saavad üldiselt valitsemistasudelt 50protsendise soodustuse.

“Meie fondivalitsejana oleme selle kaubelnud pensionifondide jaoks veel oluliselt soodsamaks,” kinnitas Madisson.

Fondijuhid: iseenda fondid on väga unikaalsed

Fondijuhid õigustavad n-ö oma fondifondide loomist muuhulgas sellega, et osa nende fonde on unikaalsed. “Hansa pensionifondide investeeringud oleme suunanud eelkõige nendesse Hansa fondidesse, mis on meie arvates turul väga unikaalsed,” märkis Hansapanga fondijuht Tamla. Näiteks tõi fondijuht Hansa Kesk-Aasia aktsiafondi ja Hansa kinnisvara aktsiafondi.

Tamla sõnul tuleb eraldi jälgida, kes on lisaks nn omafondidele investeerinud ka gruppi kuuluvatesse fondidesse. “Hansa pensionifondid seda teinud ei ole,” teatas Taimla konkurentidele tähelepanu juhtides.

700 miljonit oma gruppi

Sampo Pank ja SEB investeerisid kahepeale kokku gruppi kuuluvatesse fondidesse 700 miljonit ja oma kohalikesse fondidesse tagasihoidlikud 100 miljonit krooni pensionifondide raha.

Kuigi Hansapank gruppi kuuluvatesse fondidesse tõepoolest pole pensionivara paigutanud, investeeris ta kohalikesse omafondidesse kokkuvõttes ikkagi rohkem kui konkurendid — üle 500 miljoni.

Kommentaarid

Mihkel Oja, LHV Varahalduse juht

Seadus lubab pensionifondide vara enda teistesse fondidesse investeerida ka LHV-l, kuid seni ei ole me seda kasutanud.

Olukorras, kus saab otse investeerida, eelistab LHV kindlasti otse aktsiatesse ja võlakirjadesse investeerimist, kuna see on LHV klientide jaoks kasumlikum — soodsam.

Investeerides LHV pensionifondide vara, kasutame oma teadmisi ning investeerime kuluefektiivselt otse aktsiatesse ja võlakirjadesse.

Aku Sorainen, investorite liidu juhatuse liige

Keeld pensionifondi valitsejal investeerida teistesse enda hallatavatesse fondidesse ei pruugi olla praktiline.

Seadus ei luba pensionifondi valitsejal investeerida teistesse oma fondidesse rohkem kui 10 protsenti kohustusliku pensionifondi ning mitte rohkem kui 50 protsenti vabatahtliku pensionifondi vara turuväärtusest. Piiratud on ka iseenda kontserni investeerimine. Selliste piirangute eesmärk ongi takistada huvide konflikti võimalusi.

Oma fondides sadu miljoneid kroone pensionivara

Kolme suurema panga ühe progressiivsema pensionifondi investeeringud omafondidesse, mln kroonides

Hansa Pensionifond K3 Hansa fondides
Venemaa Aktsiafond E-osak 82,1
Private Dept VK Fond 76,6
Ida-Euroopa Võlakirjafond 71,0
East Europe Equity Fund E-Unit 53,0
Ida-Euroopa Kinnisvarafond 40,5
Kesk-Aasia Aktsiafond 17,4

SEB Progressiivne Pensionifond SEB fondides
Sicav 1: Emerging Markets Fund 94,1
Ida-Euroopa Võlakirjafond E-osak 55,6
SF2 — Russia Fund 53,4
Fund 1: Choice Japan Chance/Risk Fund 40,6
CIS Bond Fund EUR 31,7
Sicav 2: Europe Chance/Risk Fund 28,3
Private Equity Opportunity Fund 24,7
Sicav 2: Eastern Europe Small Cap Fund 17,5
Fund 2: Asia ex. Japan Fund 16,2
Ida-Euroopa Võlakirjafond A-osak 12,5
Geneerilise Farmaatsia Fond 6,5
Sicav 2: Asia Small Caps ex.Japan Fund 4,4

Sampo Pension 50 Sampo fondides
Mandatum Latin America 69,9
Mandatum Russia 58,9
European Equity Fund 38,9
Mandatum Black Sea Fund 36,2
Mandatum China Fund 31,2
Mandatum Global Equity 30,7
Mandatum India Fund 27,6
Mandatum Emerging Asia Fund 19,7
Uus Euroopa Fond 16,0
North American Equity Fund 15,9
Mandatum European Opportunities 15,7
Japanese Equity Fund 15,5
Nordic Opportunities 7,5
Mandatum Poland 6,3
Likviidsusfond 4,8
Mandatum US Small Cup Value 3,7

Kolme juhtiva panga II samba pensionifondide raha on massiliselt paigutatud nn omadesse ehk kohaliku või emapanga hallatavatesse fondidesse. Mandatumi fondid kuuluvad Sampo Panga emapangale Danske Pank.

Allikas: pensionifondide aastaaruanded