Poolt eluasemelaenu turgu kontrolliv Hansapank tõi teisipäeval turule 10 aastaks lukustatud intressiga kodulaenu, mille intress on hetkel 5,45 protsenti. Varem fikseeris Hansapank laenuintressi vaid viieks aastaks. Muudatused tõstavad Hansapanga fiksintressi kasutajate arvu seniselt ühelt protsendilt kahe-kolme protsendini.

Ühispank plaanib lähiajal turule tulla lahendusega, kus pool laenust väljastatakse fikseeritud ja pool ujuva intressiga. “Selline lahendus on soodsam, kui tavaline intressi fikseerimine või intressi tõusu vastu kaitstud kodulaen,” kommenteeris Ühispanga jaepanganduse divisjoni direktori asetäitja Eerika Vaikmäe Koit. Ta lisas, et tormijooks fiksintressidele algab alles peale Euribori väga kindla ja olulise tõusutrendi teadvustumist.

Nordea Eesti juhatuse esimees Christer Rosenström kommenteeris, et uute fikslahenduste turule tulekul tekib laenajal võimalus valida. “Seni on kindlalt fikseeritud intressiga laenude võtmine olnud kõrgema hinna tõttu väga passiivne. Intressitõusu piiranguga laenutoode on aga äratanud elavat huvi,” lisas Rosenström. “Samas ei ole lepingu sõlmimiseni enamasti veel jõutud — uus toode nõuab pisut harjumist ja võetakse aega järelemõtlemiseks.”

Tavaliselt USA Föderaalreservi tuules baasintresse üle vaatav Euroopa Keskpank tuleb kokku neljapäeval. Eesti Panga hinnangul on baasintressi tõusu oodata hiljemalt sügisel.