Fondijuht Bernard L. Madoff tunnistas eelmise nädala keskel oma ettevõtte juhtivatel kohtadel töötavatele poegadele, et kogu tema juhitud üksus on üks suur pettus ja tal on investoritelt korjatud rahast järgi vaid 300 miljonit dollarit. Madoff tunnistas, et ta 20 aastat kestnud äri oli põhimõtteliselt suuremastaapne Ponzi skeem ning tegelikke lubatud tehinguid pole kunagi toimunud.

Ponzi skeemi idee on aina enamate investorite kaasamine enda ärisse, kus lubatud tehingute asemel käib raha muid radu. Et skeem jätkusuutlik oleks, tuleb varasematele investoritele ka mingeid tasusid maksta ning see raha tuleb uute investorite sissemaksetest.

Nii toimis ka Madoff. Tal oli erakordselt andekas väga rikaste investorite kaasamise tehnika. Ise ta kellelegi midagi peale ei sundinud. Lisaks mitteametlikele värbajatele töötas väga hästi “ringi pääsemise” eksklusiivseks muutmine.

Madoff maksis investoritele igal aastal 8-12 protsenti investeeringust vaatamata sellele, mida tegi aktsiaturg või üldine majandus. Ja järjepideva ühtlase tootluse saavutamine on fondi juhtimisel üks keerulisemaid ülesandeid.