“Neli nädalat tagasi kukkus turg kokku, Ameerika sündmused on teinud turu närviliseks ja nii elatakse vaid kuu aega korraga,” rääkis ASi Põlva Piim juhataja Aivar Häelm. “Keegi ei oska arvatagi, mis hakkab juhtuma jaanuaris, kui kuuldavasti hakkavad kvoodikaubanduses kehtima uued mängureeglid.”

Kuu ajaga on piimapulbri tonni hind ELi turul kukkunud 2200 USA dollarilt (38 100 krooni) 1600 dollarile (27 700 krooni) ehk neljandiku võrra. Samuti on ELis suurenemas juustu ületootmine ning on oodata ka juustu hinna langust. Hinnanguliselt saavad Eesti piimatööstused ainuüksi piimapulbri praeguse hinnalanguse tõttu selle aasta lõpuni umbes 70 miljonit krooni vähem raha.

Põlva Piima üheksa kuu kasum oli 330 miljoni kroonise käibe juures 9 miljonit krooni, mis on piimatööstuse kohta korralik rentaablus. Häelmi sõnul on aga ettevõttel hästi läinud, kui aasta lõpetatakse 5–6 miljoni kroonise kasumiga, sest praegu sööb tööstus juba oma kolme kvartali kasumit.

Tulundusühistu E-Piim direktor Jaanus Murakas ütles, et piimatoodete hinnalangus Euroopa turul võib jätta oma jälje ka kohalikule piima kokkuostuhinnale. “Arvestuslikult jääb piimasektoril ELi hinnalanguse tõttu sel aastal saamata 70 miljonit krooni,” ütles Murakas. “Praegu piima kokkuostuhind veel püsib, sest on tehtud kindla hinnaga lepingud.” Murakase sõnul läheb asi ilmselt veel hullemaks alates jaanuarist, sest praegu on ettevõttel 85 protsenti müügimahust kaetud kindla hinna peale tehtud lepingutega.