“Mis keelatud kokkuleppest saab siin juttu olla, kui kõigil piimatööstustel on erinevad tingimused piima ostul,” ütleb ASi Rakvere Piim juhatuse esimees Jaanus Vihand. “Pigem on kokkulepe teisel pool. Tean, et piimatootjad on omavahel arutanud, mis hinnaga on nad nõus piima müüma.” Veidi erineval ajal ja erinevas suuruses teostatava hinnalangetamise põhjuseks toovad töösturid asjaolu, et põllumehed on juba küllalt kaua elanud piimatööstuste kulul.

“Me otsime tasakaaluhinda, et kõik saaksid teenida natukene kasumit,” ütleb Vihand. “Viimased paar aastat on põllumehed tööstuste arvel tänu ülikõrgele piima kokkuostuhinnale hästi teeninud, tööstused aga teenivad kahjumeid.”

Rakvere Piim langetas piima baashinda novembris 3,8 krooni peale kilost, veel mõni kuu tagasi maksis ettevõte 4 krooni. Hinna langetamist planeerivad või on seda juba teinud ka teised piimatööstused. Nn tasakaaluhind võikski Vihandi sõnul olla 3,8 krooni kilolt.

ASi Põlva Piim juhataja Aivar Häelm ütleb, et ettevõte langetab piima kokkuostuhinda järgmise aasta alguses. “Arvestades järgmise aasta interventsioonihindasid, peaks piima kokkuostuhind minu hinnangul olema veidi üle 3,5 krooni,” sõnab Häelm. Ta möönis, et hinnateemat on töösturid arutanud, kuid konkreetsetest numbritest pole juttu olnud.