723 meetri pikkusel Pikal tänaval on 73 kinnistut. Kulda väärt majade ja korterite omanike seas leiame nii ärimehi, ametnikke kui kunstnikke. Igaüks, kes siin tükikest kinnisvara omab, on miljonär ja võib ennast suurepärase investeeringu puhul õnnitleda — turistide trajektoori kandumine Pikale tänavale ja Euroopa Liiduga liitumisega kaasnev kinnisvara hinna hüppeline tõus mitmekordistab siinsete majade väärtust.

Kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa loetleb kodutänaval jalutades üheksa lagunevat tondilossi, nendest kuus on linna või riigi omad. Üldse kokku on linnal või riigil osalus 26s kinnistus. Siin asuvad näiteks ajaloomuuseum, siseministeerium ja politseiamet, mille ametnike autod kitsast tänavat alailma ummistavad. Samas kuulub linnale tähelepanuväärne hulk kortereid ja mitteeluruume koguväärtusega kümneid miljoneid kroone. Näiteks üheksast korterist aadressil Pikk 34 plaanib linn üsna pea lahti saada. Praegu on otsus veel kooskõlastamisel, kuid tõenäoliselt peavad sealsed elanikud valmistuma EVP-enampakkumiseks.

“Linna huvi ei ole omada vanalinnas kortereid,” rõhutas kesklinna vanem Keit Pentus. Küll aga on linna huvides hoida alles esimeste korruste kaubanduspinnad Pika tänava Raekoja platsi poolses otsas, et nende kasutamist rendilepingute abil kontrolli all hoida. Terve hulk kinnistusameti andmetel linnale kuuluvatest elamutest on aga kohtuvaidluste objektid — magusat kinnisvara tahavad paljud, segased kinnistuspiirid annavad võimaluse aastate kaupa protsessida.

“Äripindadest on kahtlemata atraktiivsem Nunne tänava poolne osa, sest seal liigub põhiline jalakäijate mass,” kommenteeris ERI Kinnisvara hindamisosakonna juhataja Andres Teder. Kui mere pool saab kaubanduspinna rentida alates 150 kroonist ruutmeetri eest, siis tänava alguses võivad hinnad ulatada 300 kroonini ruutmeetrist. Olukord võib muutuda, kui tuleval aastal saab valmis luksuslik viietärnihotell Kolm Õde.