Kadaka turul vohavat piraatlust ei ole suudetud ohjata, kuna piraadid maksavad politseile igakuist nn turvamaksu, mis tagab eelinfo korraldatavate reidide kohta.

Äripäevale teadaolevalt kogub iga kuu 24. päeval Aivari-nimeline isik kõikidelt illegaalsete kaupadega hangeldajatelt turvamaksu, mis sõltuvalt müügiboksi asukohast on keskmiselt 1000 krooni.

Aivaril on nimekiri, kuhu ta märgib üles kõikide maksu tasunud müüjate nimed, raha üleandmine käib avalikult.

Osa rahast liigub vahendaja kaudu väidetavalt Lõuna politseiosakonda ning Mustamäe konstaablipunkti, mille töötajad vastutavad Kadaka turul toimuva eest ja peaksid turul reide korraldama.

Raha ei saa kõik konstaablid. Peamiselt makstakse turvamaksu reidide korraldamise eest otseselt vastutavatele isikutele, et nad õigeaegselt lähenevast ohust turgu informeeriksid.

Aivar, saades politseilt eelseisva reidi kohta infot, teavitab sellest varakult ka turumüüjaid. Pole haruldane, kui ta helistab müüjatele juba reidile eelneval õhtul. Kui reid toimub ootamatult, siis annavad politseinikud endast mõni minut enne reidi algust märku, et anda piraatidele aega kaup kokku korjata. Aeg-ajalt küll juhtub, et teiste politseiosakondade korraldatud reidide käigus konfiskeeritakse mõnesaja tuhande krooni eest piraatkaupa, kuid arvestades turu paarisaja miljoni kroonist aastakäivet, käsitletakse seda loomuliku kaona.

Lisaks eelinfole annab turvamaks õiguse müüa turul kaupa ilma selle päritolu tõendamata.

Piraatkaupa tuuakse peamiselt Moskvast või Vilniusest, seal kauba ostmisel mingeid saatelehti ei anta ning kaup tuuakse üle piiri deklareerimata. Raha eest on politsei valmis sellest mööda vaatama. Lisaks ei huvita kinnimakstud politseinikke ka maksuameti eest tulusid varjavate turumüüjate töölevärbamine.

Kui raha saanud politseinikud ei suuda vahel siiski turumüüjaid õigeaegselt reididest teavitada, tagavad nad turvamaksu tasunud isikute kiire vabastamise. Nende isikute suhtes ei algatata reeglina kriminaalasja.

Turvamaksu üle miljoni krooni aastas

Turvamaksu maksab umbes pool turul tegutsevatest firmadest.

Kadaka turul tegutseb umbes 200 müügiboksi, seega liigub turult turvamaksude näol aastas välja enam kui miljon krooni.

Kuigi altkäemaksu jagamise informatsiooni kinnitasid Äripäevale mitu allikat, ei soostunud turumüüjad oma nime all ajalehele esinema.

“Mina oma töökoha ja tervisega riskima ei hakka,” ütleb üks turumüüja otse välja, vaadates kahtlustava pilguga kõiki möödujaid, kes teda ajakirjanikuga vestlemas näevad.

Politsei puhastab ridu

Tallinna politseiprefekti Jüri Kasesalu sõnul on kahtlustatuna Kadaka turu piraatidega koostöös mõned politseinikud sunnitud politseist lahkuma.

“Legaalselt küll muudel põhjustel,” nendib prefekt. “Kahtlaste isikute puhul teostame praegu jälitustegevust,” kinnitab Kasesalu. “Olen veendunud, et kogu allüksus — jaoskond või osakond – sellise äriga seotud ei ole,” lisab ta.

Politseiameti sisekontrolli osakonna ülemkomissar Peeter Ðults ütleb, et ühtegi ametlikku avaldust Kadaka turul antavate altkäemaksude kohta laekunud ei ole. Samas ei soovinud ta kinnitada, kas Kadaka turu turvaskeemi kohta on sisekontrollile laekunud mitteametlikku infot. “Me oleme kõik Tallinna elanikud, vanad politseinikud ja meil on tõesti palju informatsiooni,” ütleb Ðults.

Lõuna politseiosakonna juhtivinspektor, Mustamäel töötavate konstaablite tegevuse eest vastutav Koit Kullerkan leiab, et seni ei saa olla kindel, et osa politseinikke ei tööta ka Kadaka turu heaks. “Ei imestaks, kui skeem toimiks,” hindab Kullerkan turvaskeemi.

Tema sõnul on 17 Mustamäe konstaablipunkti töötajast tänaseks alles 13, kusjuures vahepeal tuli uusi töötajaid juurde. Kullerkan nendib, et mõne politseiniku lahkumise taga võisid olla kaudsed kahtlustused kokkumängus Kadaka turu müüjatega. “Ma ei saa senini olla 100 protsenti kindel, et kord on majas, et kui me midagi korraldame, siis info enne välja ei leki,” sõnab juhtivinspektor.

Anonüümseks jääda soovinud kõrge politseiametniku sõnul turvamise skeem toimib. “Midagi peab ju toimima, kui mitte midagi ei toimu,” viitab ta politseinike ükskõiksusele turul toimuva suhtes.

Politseiametniku sõnul tegeleb piraadiäriga grupeering, kes muude ebaseaduslike äridega (lõbumajad, narkoäri jms) ei tegele.

Kadaka turu omanikfirma ASi Combinent tegevjuht on endise sisekaitse operatiivrügemendi (SOR) juht Peet Kall.

Kaitsepolitsei ei soovi Kadaka turul toimuva kohta kommentaari anda. Komissar Hannes Kont ütleb järsult, et turul toimuv ei kuulu nende kompetentsi.

Mida arvate nn turvaskeemist Kadaka turul?

Tarmo Loodus
siseminister
Ei ole sellest midagi kuulnud, kuid antud versiooni olemasolu vajab kontrollimist. Isiklikult julgen selles kahelda, sest vastasel juhul ei oleks meil õnnestunud seni kätte saada nii palju piraatkaupa.

Ilmar Härg
Autoriõiguste Kaitse Organisatsioon, tegevdirektor
See on avalik saladus. Politsei on ise välja pakkunud, et kasutaks reidideks teisi allüksusi, sest kui tehti reide koos Lõuna politseiosakonnaga, siis kukkusid need kõik läbi, Ida politseiosakonnaga läksid kõik edukalt.

Sven Aabreldaal
Pedrobeat, omanik, helisalvestiste maaletooja
Olen kuulnud, et nad maksavad. Seda nimetatakse turvateenuseks. Kes ei maksa, neid politsei “karistab”. Teisi informeerib turva reidide eest. Varem oli turul ka ühiskassa: kui kelleltki kaup ära võeti, siis maksti see kassast kinni.

Margus Kuustik
Turukaubanduse AS (Tallinna Keskturg), direktor
Eriti ei usu. Ma ei taha mingilgi moel konkurente mustata.

Aivar Leinemann
Kadaka turgu haldava ASi Combinent juhatuse liige
Ei oska kommenteerida, seda peate te küsima politsei käest. Meie ei tea sellest midagi.