Sellise hinnangu annab veebruaris avaldatud Rahvusvahelise Intellektuaalse Omandi Liidu (IIPA) raport, kus on võetud vaatluse alla üle 60 riigi tarkvara-, filmi- ja muusikapiraatluse olukord. Eesti jääb raportis küll kõige ohtlikumate piraatlusriikide nimekirja eesotsast välja, kuid sellegipoolest leiab sealt pooleteise lehekülje jagu kriitikat siinse olukorra aadressil.

Üheks peamiseks etteheiteks on nõrk kontroll piiridel. Selle teema teeb teravaks just Eesti idapiir Venemaaga, mis kuulub piraatlusriikide etteotsa. Etteheiteid selles osas teeb IIPA eelkõige maksu- ja tolliametile, kuid ka politsei tegevust ja nende kahe asutuse omavahelist koostööd kritiseeritakse.

Teiseks probleemiks on internetipiraatlus, mis hõlmab nii siinseid FTP-servereid kui ka tuntumaid failivahetusprogramme, nagu KaZaa ja Edonkey. Siin nähakse süüd eelkõige telekommunikatsiooniseaduse piirangutes ja kohalike internetiteenuste pakkujate mittekoostöövalmiduses.

Elioni internetiteenistuse juhataja Maiko Kalvet on varem kinnitanud, et klientide failivahetusprogrammide kasutamist jälgima ei hakata. “See oleks ikka ka väga tugev eraisiku privaatsusesse tungimine,” ütles ta.