"Ikka leidub inimesi, kes pahatahtlikult käituvad ning petta püüavad aga pigem on need erandid. Puu- ja köögivilja puhul on see võimalus Rimis nüüd veelgi väiksem, sest tooted kaalutakse kassas," ütles Rimi esindaja Katrin Bats.

Bats selgitas, et kassades kaalutakse seetõttu, et kliendil oleks mugav. "Toodete kassas kaalumise otsuse taga pole aga vaid soov vältida petmisi, tegelikult on see kliendile ka mugavam ning välistab segadust, mis valede tootekoodidega väljatrükkimisel varem tekkis," ütles Bats.

Ka kaubakett Selver on läinud seda teed, et enamjaolt kaalutakse kaup kassas ja kliendil pole vaja hinnasiltidega jännata. Ainuke Selver, kus saab soetatavat kaupa kaaluda on Kadaka Selveri iseteeninduses, kus teenindajaga üldjuhul kokku ei puututa.

"Ehkki klient toimetab müügisaalis iseseisvalt, jälgivad kogu müügisaali kaamerad ja toimetatakse ka pistelist ostukontrolli. Ning tegelikult on siin kohal tegemist kliendi ja kaupmehe vahelise usaldusega. Usume, et kes tahab varastada, see selleks võimaluse ka leiab,“ sõnas Selveri turundusjuht Triin Kaare.

Prisma esindaja Kadri Lainase sõnul peavad kliendid kaaluma oma kauba ise, kuna nende toote valik on väga lai ja seega on kassas töötaval inimesel välise vaatluse põhjal võimatu vahet teha erinevate kartuli või õunasortidel.

"Prisma sortimendis on hetkel näiteks 15 erinevat sorti õunu. Samuti saab klient toodet ise kaaludes kindel olla, et maksab kassas õige toote eest. Ja kuna kliendid on puu- ja juurviljad juba ise ära kaalunud, läheb ka kassas kiiremini," ütles Lainas.

Lainas kinnitas, et on ette tulnud olukordi, kus on toote tegelikul ja sildil oleval kaalul suured erinevused ja sel juhul kaalutakse kaup uuesti teenindaja poolt. „Kassas meil kaale ei ole, kuid teenindaja kaalub tänu niiöelda „silmadega“. Näiteks kui on sildil kirjas vaid paarsada grammi, aga tegemist on selgelt kilose-paarikilose pakiga, siis on ju aru saada, et midagi on valesti,“ ütles Lainas.

Lainase ütles, et taoline kaaluline petmine on pigem erand, kui reegel ning kinnitas, et seda juhtub, kuid vähe.