Heategevusliku toidu valmistajale ei tasu põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) mitte rahas, vaid nn sekkumisvarude nisuga, mille on PRIA kokku ostnud juba mõnda aega tagasi.

Makaronide ja näkileibade valmistamiseks on välja kuulutatud lausa rahvusvahelised riigihanked, mille vastu pole ettevõtjad küll veel eriliselt suurt huvi tundnud.

Makaronivalmistajat ongi Eestist keeruline leida. Kuigi statistikaameti andmetel tarbib iga eestlane aastas keskmiselt 5,6 kilo makarone, imporditakse sellest suurem osa Euroopa Liidu suurtelt tootjatelt.

Üks väheseid kohalikke makaronitootjaid OÜ Markilo teeb kuus kodumaisest viljast 30-50 tonni makarone Viru Möldri kaubamärgiga. Ettevõtte juht kuuleb PRIA makaronihankest alles Äripäeva ajakirjanikult ja lubab kindlasti oma pakkumisega kandideerida.

“Kindlasti on hange positiivne, Eestis on tänavainimesi palju,” ütles Markilo turundusjuht Kirsti Sülla. Sülla rääkis, et keskmiselt tehakse makaronikilo 1,6 kilot jahust. Kalkulatsioonid, kui palju saab heategevuseks antava nisukoguse vastu makarone, tuleb alles teha. Just PRIA nisust tootma ei pea, seda võib ettevõtja ka müüa.

Enim, 314 070 kilo makarone ja 168 035 pakki näkileiba, taotles PRIA-lt Eesti Punase Rist. 16 Punase Risti seltsi jagavad toidu üle Eesti laiali.

Seltsi peasekretär Riina Kabi märkis, et näkileivad on isegi kasulikumad, sest need saab kodutu kohe otse taskust tarvitada. “Kõige olulisem on omavalitsuste huvi, kel on kõige enam haavatavate inimeste andmed,” lisas ta.

PRIA makaroniprojekt on Eestis esimene, milles saab kasutada sekkumisvarudesse ostetud toorainet. Euroliidus toimib sarnane süsteem juba paarkümmend aastat.

Taust

5 miljoni kroonine abiprojekt

• Mais laekunud taotluste põhjal Eesti Punaselt Ristilt, Rapla Vabakoguduselt ja Hiiumaa Heatahteühingult Lootus lubab euroliit kasutada toiduabiks järgmiseks aastaks 3000 tonni sekkumisvaru teravilja. Koos heategevusorganisatsioonide kulutuste ning transpordikuludega võib selle maksumus ulatuda kuni 5 mln kroonini.
• Kuna heategevusorganisatsioonid küsisid ka muid toiduaineid, ostab PRIA lisaks näkileiva- ja makaronihankele eraldi pakkumismenetlusega 2 tonni riisi ja 3 tonni lõssipulbrit. Manna tootjale tasub PRIA teraviljas, selleks on eraldatud 5 tonni nisu. Samuti eraldab PRIA nisujahu tootmiseks 5 ja kaerahelveste tootjale 11 tonni nisu.
• Kogused selguvad märtsis. Heategevusorganisatsioonide juhiste järgi peavad hangete võitjad toidu jaotama aasta jooksul välja kahes jaos.