Rahandusministeeriumis valminud seaduse eelnõu vastuvõtmisel tõuseb järgmise aasta 1. juulist kallimate sigarettide jaehind umbes kaks krooni, madalaima klassi sigaretid lähevad umbes kroon odavamaks. Praegu uuringute põhjal populaarseima, umbes 14kroonise hinnaklassiga sigarettide hind uue seaduse mõjul oluliselt ei muutu. Eelnõu näeb ette fikseeritud aktsiisi kolm krooni sigaretipakilt pluss 21 protsenti lõplikust käibemaksuga jaehinnast.

Iga sigaretimargi maksimaalne jaehind fikseeritakse ja trükitakse maksumärgile. “See tähendab suurt ümberstruktureerumist jaekaubanduses,” ütles tubakaimportija Philip Morris Eesti OÜ peadirektor Juhan Kahu. Ta ennustas putkakaubanduse hääbumist. “Kauplused hakkavad müüma väiksema marginaaliga,” ütles ta.

Kahu sõnul ei näe ta uue seaduse rakendamises tubakamüüjate jaoks probleemi, küll aga raskusi riigile. “Riik peab hakkama koguma usaldusväärset informatsiooni jaehindade ning suitsetajate tarbimisharjumuste kohta, mis on maksumäära kehtestamise aluseks. Riik võtab endale raske kohustuse kontrollida jaehindu,” märkis Kahu. Näiteks Soomes on sigarettide maksimaalne lubatud jaehind trükitud maksumärgile.

Austria Tabak Eesti ASi juhataja Jaak Uusi sõnul sooviks nende firma, et aktsiisi fikseeritud osa oleks veelgi madalam kui eelnõus ette nähtud kolm krooni ning protsentuaalne osa suurem. “Juhtuks see, et salatubaka osa läheks väiksemaks. Need, kes ostavad praegu turul kuuekroonist Priimat, võiks hakata ostma legaalset toodet,” kommenteeris Uus seaduse muutmise mõju.

Tubakamüüjad on seaduse muutmise eest aktiivselt lobitööd teinud, sest madalama hinnaklassi sigarettide puhul on salakauba osa äärmiselt suur, tubakafirmad kaotavad tulu ja riik ei saa aktsiisi. “Meie oleme siin peaaegu nagu tehnilised täitjad,” ütles rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro. Tema sõnul on kallimate suitsumarkide maaletoojad viidanud, et taolise seaduse jõustumise korral võib mustal turul toimuda nihe, kus salakaubana hakatakse odavamate asemel rohkem sisse tooma kallimaid suitsumarke.

Eesti valitsus on vastu võtnud otsuse, et aastaks 2010 peab aktsiis moodustama 57 protsenti populaarseima sigaretimargi jaehinnast, see on kooskõlas Euroopa Liidu nõuetega. Praegu kehtib kõigile sigarettidele ühtne aktsiis 5,50 krooni pakilt.