Vitsur ei pea sisetarbimise vähenemist Eesti majanduslanguse peapõhjuseks. „Langus oli esimeses järjekorras tingitud sellest, et viimase paarikümne aasta jooksul pankade poolt üles ehitatud odava ja küllusliku raha mull varises kokku,” ütles Vitsur Tarkkulutaja.ee-le.

Vitsuri sõnul hakkas tarbijate käitumine mõju avaldama alles kriisi arenedes. „Osa inimesi muutus võib-olla tõepoolest konservatiivsemaks kui vaja oleks, kuid võttes arvesse selle kriisi iseloomu ei ole sellel faktoril küll otsustavat tähtsust. Kriis tekkis sellest, et maailm tervikuna elas üle oma võimaluste,” leiab Vitsur.

Vitsur nõustub hinnangutega, et finantskriisi mõjud alles hakkavad Eestisse jõudma. Seni on Eesti majandusteadlase sõnutsi kogenud peaasjalikult meie kohaliku mulli lõhkemise mõju, millel pole seost ülemaailmse finantskriisiga.

„Raha pumpamine Eesti kinnisvarasektorisse oleks niikuinii lõppenud. Maailma finantskriis hakkas Eestisse jõudma alles seeläbi, kui ettevõtetel hakkas sel sügisel käibekrediitide saamine keeruliseks muutuma, siis kui veel kolmandas kvartalis suhteliselt tugev eksportiv sektor hakkas tellimustest üha enam ilma jääma,” ütles Vitsur portaalile.