Lukoili liidrikoht tanklate osas on suveräänne, tal on tanklad 12 maakonnakeskuses nõutavast 13st, samal ajal kui Neste on tanklatega esindatud vaid seitsmes ja Eesti suurima turuosaga Statoil kuues maakonnakeskuses. Statoil soovis riigihanke pakkumise kutses nõutavate tanklate arvu isegi riigihangete ametis vaidlustada, seda siiski tulemusteta, kinnitas ameti õigusnõunik Taivo Kivistik. “Asi jäi läbi vaatamata, sest polnud esitatud tähtaegselt,” ütles Kivistik teisipäeval vormistatud otsust kommenteerides.

Ainult mehitatud jaamu kasutava Lukoili teeb kõrvuti teiste mehitatud jaamade kõrval üheks riigihanke favoriidiks ka teine pakkumise tingimus, suurim allahindlus sentides. Viimane seab niigi madalama hinnaga automaatjaamad ebavõrdsesse olukorda.

Pakkumise kutses toodud ülejäänud tingimused, vähemalt kümne miljoni kroonine omakapital ning 100 miljoni kroonine bensiini ja diislikütuse aastakäive, tulevastele pakkujatele probleeme ei valmista.

Samas on peaaegu kõik tulevased pakkujad ühel meelel selles, et riigihange on määratud ebaõnnestuma. “Sellisel kujul hange ei õnnestu, sest riik ei võta endale kohustust kindlat kogust kütust osta,” ütles Neste Eesti peadirektor Indrek Kaju. “Kui riik aga ei taga ostetavat kogust, on ka müüjad allahindlusega ettevaatlikud ning hange võidetakse keskpärase allahindlusega.”