Klientide võitmiseks pakub ettevõte apteekides konkurentidest odavamat kaupa.

“Tahame pakkuda natuke paremat hinda kui konkurendid ja võimaldada apteekidele odavamaid ravimeid,” ütles Eesti Päevalehele Tamro Eesti tegevdirektor Tarvo Vaasa. Tema sõnul on just hinnapoliitika see, millega ettevõte jaemüügiturgu võita püüab.

Vaasa ei osanud öelda, kui palju hinnad Tamro apteekides konkurentide omadest erinema hakkavad. Ravimi letihinnast saab tootja 64 protsenti, käibemaks on 5 protsenti, apteegi juurdehindlus ulatub 22 ning hulgimüüja juurdehindlus 9 protsendini.

Apotheka apteegiketti haldava Apteekide Koostöö OÜ juhatuse liige Meelis Mäeots ütles, et Tamro soovib suurendada jaemüügi turuosa ning on seda üritanud juba vähemalt aasta aega.

Samas ei usu Mäeots, et Tamro rajatav apteegikett ravimite hindu kogu turul mõjutaks. “Ravimite hind pannakse paika tulenevalt riiklikust juurdehindlusmäärade süsteemist ja me ei näe võimalust, et jae- või hulgimüüjal oleks võimalust hindu langetada praegusest tasemest allapoole, kuna jae- ja hulgimüügi marginaalid on niigi väga madalad,” selgitas Mäeots. “Praegust ravimituru hinnataset saavad allapoole mõjutada ainult tootjad.”

Sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika osakonna juhataja Andrus Sonnenberg ei pea uue apteegiketi tulekuga ravimite hinna langust turul sugugi võimatuks.

“Tahame viie aasta pärast hõivata jaemüügiturust umbes kolmandiku,” tutvustas Vaasa ettevõtte ambitsioonikat plaani. Hetkel omab Tamro jaemüügiturust hinnanguliselt 6-7 protsenti.

Tamro tegevjuhi sõnul oli oma apteegiketi rajamine sunnitud tegevus, kuna ravimite hulgimüüjal on vaja leida oma toodetele kindlad turustuskanalid.

Sel ja järgmisel aastal kavatseb ettevõte rajada kaubanduskeskustes 3-4 apteeki. Hetkel opereerib Tamro 12 apteegiga.

Vaasa sõnul peab Eestis tekkima olukord, kus enamus apteegivõrgust poleks ühe suure tegija käes. Hetkel omab Apotheka hinnanguliselt 40 protsenti apteekidest.