Eile hommikul kell 10 alustasid kuus Oru pankrotistunud turbakombinaadi töötajat näljastreiki, et välja nõuda saamata töötasu.

üks streigi põhikorraldaja Irina Moissejeva ütles Eesti Päevalehele, et protestiaktsioon lõpeb alles siis, kui saavutatakse kuue kuu töötasu väljamaksmine.

Lisaks nõuavad nälgijad Oru tehase likvideerimise peatamist, sest mõistavad, et briketitehase likvideerimisotsus on ühtlasi ka asula surmatunnistus.

Vanima, 53-aastase nälgija Viktor Kuivoneni sõnutsi toetab neid kogu asula. Kuivonen on veendunud, et kui tema tervis nälgimise tõttu üles ütleb, asendavad teda kohe uued tehase töötajad. "Meil on olemas pikk järjekord neist, kes oleksid nõus samuti nälgima," selgitas mees sigaretti pahvides. Kuivonen oma tervise pärast siiski ei karda, sest leiab, et nälgida kodus või töökohal on enam-vähem sama.

Koos Kuivoneniga alustasid näljastreiki ka Jevgenia Kuzmina (47), Riima Tõkke (35), Larissa Trubkina (28), Juri Ovdejenko (25) ja Anatoli Moissejev (35). Esindatud on kõik Oru kombinaadi tootmisüksused.

Larissa Trubkina näitas kodust kaasa võetud laste pilte, selgitades, et tal on nii hõlpsam vastu pidada, kui teab, et lähedased on temaga koos. "Narvas elav vanaema võttis ühe lapselapse minu nälgimise ajaks enda juurde," lisas naine.

"Kollektiiv soovitas mul mitte nälgida, et oleks olemas ka inimene, kes suudaks läbirääkimisi pidada ja meediat teavitada," selgitas Moissejeva, keda asendab tema mees.

Kultuurimaja keeldus

Alguses kavatsesid meeleheitele viidud Oru töötajad hakata nälgima asula kultuurimajas. Paraku keeldus selle juhataja Svetlana Aleksejeva neid hoonesse laskmast.

Eile lõuna ajal olid nälgijad end sisse seadnud masinapargi kontorihoone tööohutuse tuppa. Nad lootsid, et peagi õnnestub nende jaoks sisustada meditsiinipunkti ruum, kuhu siis üle kolitakse. Seal kavatsetakse ka ööbida.

"Palusime igasugused medikamendid luku taha panna," selgitas provokatsioone kartev Moissejeva. Nälgijate üksmeelsel toetusel lisas ta, et nende protestiaktsioonil puudub igasugune poliitiline iseloom. Esitatakse vaid majanduslikke nõudmisi.

Esimese nälgimispäeva pärastlõunal oli protestijate meeleolu hea. Nad kinnitasid, et nad on ühenduses nii asula arsti kui tehase meditsiiniõega. Asula apteek oli neile andnud nii glükoosi kui vitamiine. "Kogu asula toetab nende ettevõtmist," selgitas müüja Irina Shvedova apteegis Eesti Päevalehele.

Joovad vaid vett

Kuus tööliste huve kaitsvat nälgijat joovad vaid vett, millesse on lahustatud glükoosi ja vitamiine. "Kui keegi arvab, et seda ei tohi teha, siis loobume ka sellest," selgitasid nad. Kui mõnel ametiisikul või organisatsioonil peaks tekkima kahtlusi nende nälgimise tõelisuses, lubasid nad oma vaatlejad nälgijate juurde välja panna.

Eile pärastlõunal liikus tehase surnud tsehhide juures palju inimesi, kes astusid sisse masinapargi hoonesse ja tundsid huvi nälgijate olukorra vastu. Asulas oli näljastreik kõikjal kõneaineks. Tehase juhtkond ei kavatse nälgijaid takistada.

Oru tragöödia algas septembris, mil süttisid tehasele kuuluvad turbaväljad. Novembri alguses katkestas turbakombinaat töö. Võlausaldajad, kellel on saada ligi 30 miljonit krooni, on soovinud tehase likvideerimist. Esmaspäeval võib võlausaldajate nõudel töö lõpetada asula katlamaja.

Pankrotistunud kombinaadil on kolm võimalikku ostjat, kuid seni pole neist keegi veel oma pakkumist esitanud. Selleks on aega 31. jaanuarini. Tööliste vallandamisega ei kavatseta alustada samuti enne jaanuari lõppu.

Oru kombinaadi töötajaile on välja maksmata palk umbes 3 miljoni krooni eest. Nädala alguses külastas kombinaati majandusministeeriumi asekantsler Arvi Hamburg. See oli esimese kõrge riigiametniku visiit Orule enam kui kuus kuud pärast saatuslike sündmuste algust.

Kolmapäeval ütles valitsuse pressiesindaja Eesti Päevalehele, et seni pole valitsus oma istungeil Oru olukorda arutanud.

REIN SIKK