BNS Läti gaasifirma Latvijas Gaze (LG) nõukogu ning ettevõtte suuraktsionär Vene gaasifirma Gazprom ei ole nõus erastamisagentuuri emissiooniplaaniga. LG nõukogu esimees Vasilijs Melniks ütles, et vastavalt LG aktsiate müügi plaanile emiteeritakse 3,9 miljonit aktsiat kapitaliseerimaks ettevõtte võlg riigieelarvesse. LG võla kapitaliseerimine pole enam võimalik, sest firma tasus sellest suurema osa möödunud aastal, lisas ta.

LG juhatuse esimees Adrians Davis märkis, et vastavalt ettevõtte ja rahandusministeeriumi vahel sõlmitud võla tasumise kokkuleppele maksis LG möödunud aastal ära 3,0 miljonit latti 5,7 miljoni latisest koguvõlast ning seega on firma võlg riigieelarve ees praegu 2,7 miljonit latti.

Melniks lausus, et Gazprom saatis erastamisagentuurile kirja, protestides kavandatava emissioooni vastu, sest osa emissioonist müüdaks raha eest ning LG saab seega uue aktsionäri. Melniksi sõnul püüab erastamisagentuur tõenäoliselt leida lahenduse läbirääkimistel ettevõtte kahe strateegilise investoriga.

Erastamisagentuuri osakonnajuhataja Taiga Treimane ütles, et ta kavatseb pakkuda kummalegi strateegilisele investorile võrdse osa 2,8 miljonist aktsiast. Ülejäänud aktsiad on kavas müüa avalikul enampakkumisel. Treimane nimetas, et uue emissiooni hind kujuneb selliselt, et see vastaks summale, mille LG peab kandma üle riigieelarvesse.

Treimane märkis, et isegi kui üks investor omandaks kogu avalikku müüki pandava paketi, läheks tema kontrolli alla vaid umbes kaks protsenti ettevõtte aktsiatest. Samas suureneks Ruhrgasi ja Preussen Elektra konsortsiumi ja Vene Gazpromi osalus LG-s 32,5 protsendilt 36,5 protsendini.